• 25.04.2024

Менінгококова інфекція – це небезпечно

Гру 4, 2017

  Менінгококова інфекція – гостре інфекційне захворювання, з тяжким перебігом, що супроводжується гнійним запаленням мозкових оболонок. Гостра хвороба з групи інфекцій дихальних шляхів, яка притаманна тільки людині.

  Збудник інфекції – менінгокок, який в зовнішньому середовищі швидко гине: при температурі +55 С – протягом 5 хвилин, під впливом дезінфікуючих розчинів – через 1-2 хвилини.

  Джерелом інфекції є хвора людина та здорові носії збудника, у яких не проявляються ознаки хвороби. Захворілі інтенсивно виділяють мікроби у зовнішнє середовище у початковому періоді хвороби, виділення менінгококів в період одужання може тривати близько 3-х тижнів. Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Носійство найчастіше трапляється у осіб з хронічними запальними змінами у носоглотці.

  Механізм розповсюдження інфекції – повітряно-крапельний, менінгокок передається через повітря при розмові, кашлі, чханні на невелику відстань. Зараженню спричиняє скупченість, тісний контакт між людьми в закритих приміщеннях, що не провітрюються.

  За даними ВООЗ менінгококова інфекція реєструється у понад 150 країн світу, де спостерігаються спалахи її з періодичністю 4-11 років. Сприйняття людей до менінгококу цілковите. Найбільша кількість хворих реєструється в зимово-весняний період. Хворіють люди різного віку, але найчастіше діти до 10 років.

  Інкубаційний період (скритий) коливається від 2-х до 10 днів, у середньому 3-4 дні. Відмічаються як легкі форми – у вигляді запалення носової оболонки та горла, так і тяжкі – у вигляді сепсису, енцефаліту, менінгіту.

  Початок хвороби раптовий, за симптомами дуже схожий на гостре респіраторне захворювання: починається з різкого підвищення температури тіла до 39 – 40 градусів, головного болю, лихоманки, катаральних явищ. На шкірі тулуба з’являються висипи. У тяжких випадках хворі непритомніють. Часто гострим проявом захворювання передують ринофарингіти (нежить, біль при ковтанні), які іноді проходять непомітно для хворого. Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги. Дуже важкий перебіг має блискавичний варіант генералізованої інфекції – менінгококцемії.

  Дуже важливе значення має те, що коли мати побачить перші ознаки хвороби: високу лихоманку, нежить, запалення горла, висипку на шкірі, потрібно негайно звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.

  Важливо проводити санацію хронічних вогнищ інфекції носоглотки: звільнення організму від патогенного стафілококу, стрептококу, іншої патогенної мікрофлори дихальних шляхів, в тому числі і менінгококу.

  Пам’ятайте, що своєчасне звернення до лікаря хворої дитини допоможе швидко розпочати лікування і зберегти здоров’я і життя вашої дитини.

 

  Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень        Н.Г. Дьяченко

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

973 Переглядів