• 19.04.2024

ПРО УЧАСТЬ У КООРДИНАЦІЙНІЙ РАДІ З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ ТУБЕРКУЛЬОЗУ та ВІЛ/СНІДу в Кіровоградській міській раді

Гру 15, 2017

  Завідувач організації епідеміологічних досліджень Дьяченко Н.Г. прийняла участь у засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНіДу, що відбулась в Кіровоградській міській раді 15.12.2017.

  В заході, при головуванні начальника управління охорони здоров’я, взяли участь головні лікарі ЛПЗ комунальної власності міста, позаштатні міські фахівці, у т.ч. інфекціоніст, епідеміолог, фтизіатр, неурядові організації, ЗМІ.

  В період з травня по вересень 2017р. в ЛПЗ м. Кропивницький проведено 32 тренінги щодо впровадження проекту «Через зниження стигми до своєчасного виявлення та ефективного лікування ВІЛ».

  В рамках проекту RESPEKT «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ до представників груп найвищого ризику в медичних закладах», в якому прийняли участь 748 медичних працівників.

  Виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації ВІЛ ЛЖВ в Кіровоградській області дав високу оцінку співпраці між КОВ ВБО «ВІЛ ЛЖВ» та ЗОЗ міста. В поточному році питання діагностики ВІЛ було пріоритетним, а після впровадження проекту виявлено 77 інфікованих осіб (2016 рік – 55), з них 72 взято під медичний нагляд. Велике значення має продовження співпраці в цьому питання.

 Начальником УОЗ міської ради запропоновано для проведення заходів та інформування молоді залучити освітні заклади і комітет соціального захисту, а також використовувати для діагностики ВІЛ –інфекції швидкі тести. З питань організації діагностики туберкульозу наголошено на використанні ФГ-обладнання в повному обсязі.

  Позаштатний міський епідеміолог в своїй співдоповіді зауважила на високий рівень захворюваності на туберкульоз в місті. Наголосила на важливості інформування населення про необхідність своєчасного медичного та флюорографічного обстеження, особливо груп ризику. При комплексному підході до проблеми туберкульозу медичних фахівців всіх рівнів, можливо досягти зниження рівня розповсюдження інфекції та стабілізації епідситуації.

  За підсумками роботи координаційної ради прийнято рішення продовжити в 2018 році співпрацю з неурядовими організаціями з питань профілактики туберкульозу, ВІЛ/СНіД інфекції.

 

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 082 Переглядів