• 23.04.2024

ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ !

Бер 23, 2022

З початком весни в лісах, парках, скверах, на кладовищах і майданчиках для вигулу собак активізуються іксодові кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися.

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка. Це тяжкі хвороби для людини, що можуть призвести до серйозних неврологічних, серцево-судинних ускладнень, уражень суглобів та інших органів і систем.

У природі частіше кліщі концентруються не на деревах, як вважає більшість людей, а біля стежин і доріг, безпосередньо на траві та кущах, на висоті не більш одного метра від землі.

Улюбленими місцями присмоктування кліщів до людини є: вуха, шия, підпахвові западини, живіт, пах, внутрішня частина стегон та кистей рук. У дітей кліщі часто виявляються на волосяній частині голови.

По мірі кровосмоктання, тіло кліща (що залишається вільним на тілі людини) поступово збільшується до розмірів зерен гороху, квасолі, бобів – коричневого, сірого або червоно-жовтого кольору.

Наші поради. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - аби легше було помітити кліщів. Штани необхідно заправити у шкарпетки, тому що кліщі частіше чіпляються за взуття і одяг, і тільки потім поступово повзуть знизу вверх. Через кожну годину перебування на природі,  треба  проводити  само- та взаємоогляди. Знищувати  кліщів, які повзають можливо шляхом спалення. Витрушування одягу не позбавляє вас від кліщів назавжди.

Що робити, якщо кліщ вже присмоктався?

Якщо виявлено на тілі кліща, що вже присмоктався - зверніться до найближчого травмпункту, або видаліть його самостійно (без видалення кліща, він може утримуватись на тілі людини більш ніж 10 діб).

Перед видаленням кліща його не слід обробляти ніякими розчинами (спиртовими,олійними) та треба намагатись витягти його непошкодженим, разом із хоботком, розхитуючи його обережно пальцями, обгорнутими марлевою серветкою. Можливо використати спеціальний пінцет для видалення кліщів або міцну нитку. З нитки треба зробити петлю, яку накинути на кліща у місці, ближче до шкіри людини. Далі - кінці нитки обережно рухати проти ходу часової стрілки або вправо-вліво. Як правило,  через 2-3 хвилини живий кліщ самостійно виймає хоботок і відпадає.

Після видалення кліща ранку у місці присмоктування кліща необхідно обробити розчином йоду або спиртом.

Якщо хоботок кліща залишився, його видаляють стерильною, розпеченою на вогні голкою.

Після  процедури  видалення кліща ретельно вимийте руки з милом.

Впродовж двох тижнів після нападу кліща, щоденно замірюйте температуру тіла, та у  разі її підвищення або виникнення почервоніння на шкірі, зверніться до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.

Довідково: лабораторія особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» приймає видалених живих кліщів для дослідження на збудники хвороби Лайма щодня, з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 15-30 за адресою: м. Кропивницький, вул. Пушкіна, буд. 40/9 (роб.тел. 330061).