• 24.04.2024

Український тиждень імунізації

Бер 16, 2017

В Україні з 24 по 30 квітня 2017 року одночасно із проведенням Всесвітнього та Європейського тижня відбудеться Український тиждень імунізації.

Цей захід за ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я  проводиться з 2005 року під лозунгом: «Попередити. Захистити. Щепити!»

Його завдання у черговий раз привернути увагу суспільства в цілому та кожної людини до вакцинації, як найбільшого ефективного інструменту захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни.

Організаційні заходи в тиждень імунізації націлені на повернення довіри населення до профілактичних щеплень, доведення до відома батьків, що відмовляються від вакцинації дітей достовірної інформації з вуст лікарів  стосовно ефективності та безпечності сучасних вакцин.

Питання вакцинації набуває актуальності у зв’язку із значним зниженням охоплення населення України профілактичними щепленнями в останні три роки та відповідно утратою рівнів колективного імунітету.

Зараз Міністерством охорони здоров’я України налагоджується централізоване постачання вакцин, які входять до Календаря профілактичних щеплень. У кабінетах профілактичних щеплень лікувально-профілактичних закладів області в наявності є різні види вакцин для щеплень як дітей, так і дорослих.

Інформацію про наявність вакцин для проведення профілактичних щеплень згідно Календаря можна отримати у лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання.

Державна установа «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж Українського тижня імунізації, з метою популяризації заходів імунопрофілактики в області планує проведення лекції для батьків та зустрічі з усіма бажаючими отримати інформацію з питань вакцинації.

У разі бажання отримати інформацією з питань вакцинації, або прийняти участь у зустрічі з лікарями-епідеміологами просимо звертатися за телефонами: 0552-33-12-52 (Оперчук Надія Іванівна), 37-32-82 (Ланкмілєр Тамара Володимирівна), 33-03-57 (Дьяченко Наталія Григорівна) у робочі дні з 8 до 16 години або надсилати свої питання на електронну адресу kirolc.epid@ukr.net.

Довідкова інформація:

Відповідно до чинного в Україні Календаря профілактичних щеплень  планові профілактичні щеплення проводяться проти 10 інфекційних захворювань:

  • Гепатит В

  • Туберкульоз

  • Дифтерія

  • Правець

  • Кашлюк

  • Гемофільна інфекція (Хіб-інфекція), яка в багатьох випадках є причиною захворювань на менінгіти та пневмонії

  • Поліомієліт

  • Кір

  • Епідемічний паротит

  • Краснуха.

Крім щеплень від зазначених 10 інфекцій, які є обов’язковими,  включені до Календаря профілактичних щеплень та проводяться вакцинами, закупленими за кошти Державного бюджету, існують також види вакцин проти інших інфекцій, вакцинація якими показана при ускладненнях епідемічної ситуації або проводиться за особистим  бажанням.

Наприклад: вакцинація проти грипу перед початком сезону, вакцинація проти гепатиту А у разі виникнення спалахів цієї інфекції, вакцинація проти менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій та вітряної віспи, ін.

Вакцинації проти жовтої лихоманки, кліщового енцефаліту, вірусного гепатиту А підлягають особи, що виїжджають в країни неблагополучні з цих інфекцій, де ці щеплення є обов’язковими.

Календар профілактичних щеплень затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595  (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 року № 551). Із текстом документу можна ознайомитись Календар щеплень

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

 

 

 

 

 

 

806 Переглядів