• 19.04.2024

Кліщі з збудником кліщового бореліозу (хвороби Лайма) виявлені на територіях Кропивницької територіальної громади

Кві 20, 2022

Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з початком потепління та періоду активізації кліщів у природі, розпочато проведення ентомологічних  обстежень територій Кропивницької територіальної громади.

Впродовж квітня, враховуючи наближення свята Великдня та наступних поминальних днів, ентомологічна бригада центру обстежила території найбільших міських кладовищ (Ровенське, Далекосхідне та Лелеківське), а також улюблені місця відпочинку мешканців Кропивницького – Міський сад та територію вздовж річки Інгул у районі Новомиколаївського пляжу.

На усіх обстежених територіях були виявлені кліщі. Всього відловлено та в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій досліджено 381 екземпляр кліщів, із яких у 18 % (70 екз.) було виявлено збудник кліщового бореліозу (хвороби Лайма)  - Borrelіа  burqdorferi.

Разом з цим, до травмпунктів міста вже почали звертатись люди, що потерпіли від нападів кліщів.

За направленнями лікарів та після видалення кліщів самостійно, мешканцями Кропивницького для лабораторного дослідження в лабораторію центру були доставлені та досліджені 10 екземплярів кліщів. В одному екземплярі кліща, який був видалений самостійно, виявлено  Borrelia burgdorferi, постраждалого скеровано на прийом лікаря, для призначення профілактичного лікування з метою запобігання захворювання на хворобу Лайма, що відноситься за особливо-небезпечних інфекцій.

Довідково: лабораторія особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» приймає видалених живих кліщів для дослідження на збудники хвороби Лайма щодня, з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 15-30 за адресою: м. Кропивницький, вул. Пушкіна, буд. 40/9 (роб.тел. 330061).