• 25.04.2024

Чим загрожує різке танення снігу та як зробити колодязну воду безпечною?

Бер 19, 2018

Повінь – це стихійне лихо, що відзначається затопленням частини суші водою. Зазвичай повінь пов’язана зі зливами і таненням великих мас снігу, які в свою чергу завдають великої матеріальної шкоди адже створюють небезпеку затоплення територій суходолу, розташованих нижче за течією. Виникає загроза затоплення підвальних приміщень, підмивання фундаментів житлових та нежитлових споруд, що може призвести до їх руйнації.

Слід зазначити, що навесні, після різкого танення снігу, насамперед погіршується якість води у колодязях. Адже в них спостерігається високе стояння ґрунтових вод, що негативно впливає на склад питної колодязної води. У зв’язку з тим, що не прогріта земля перешкоджає проникненню вологи в глибокі шари грунту, а волога, що накопичується у верхніх його шарах просочується в неглибокі колодязі, вода в них каламутніє. Також, потрібно пам’ятати, що разом із талою водою до колодязів часто потрапляють збудники інфекційних хвороб та кишкових інфекцій, хімічні речовини та пестициди, що накопичились у грунті, або надійшли з полів разом з талою водою.

З метою приведення колодязної води до належної якості, зокрема щодо мікробного забруднення, необхідно провести весняну чистку та дезінфекцію колодязів. Слід пам’ятати, що дезінфекція води в колодязі – це частина процедури його очищення. Регулярно, приблизно раз на рік, вода зі споруди повинна викачуватись, потім його стінки і дно очищаються від забруднень і мулу та дезінфікуються.

Враховуючи вищевикладене, ДУ „Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” пропонує всім власникам індивідуальних та балансоутримувачам громадських колодязів провести їх чищення та дезінфекцію, що в свою чергу забезпечить усунення мікробного забруднення питної води.

Окрім цього, в акредитованих лабораторіях нашої установи можна зробити хімічний та бактеріологічний аналіз води, що є єдиним дієвим способом дізнатись про її якість та безпечність.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 038 Переглядів