• 24.04.2024

19 травня – Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника

Тра 19, 2022

Факторами ризику появи запальних захворювань кишечника є спадкова схильність, а також досить традиційні проблеми сучасного суспільства – стрес, несприятливі фактори навколишнього середовища, нездоровий спосіб життя, зниження кількості фруктів і овочів в харчуванні. Також можуть позначитися надмірне вживання деяких лікарських засобів (нестероїдних протизапальних препаратів), паління та низький рівень вітаміну D.

Запальні захворювання кишечника буває важко діагностувати через схожість симптоматики з іншими хворобами кишечника. Найбільш частими симптомами виразкового коліту та хвороби Крона є болі в животі, діарея, а також наявність крові в стулі. Також можуть спостерігатися підвищення температури тіла, болі в суглобах і значна загальна слабкість. Іноді хворий довгі роки може лікуватися з приводу інших захворювань, наприклад, синдрому подразненого кишечника, втрачаючи час, що в підсумку може ускладнити подальший перебіг хвороби.

Важко уявити собі проблеми, з якими стикаються люди із запальними захворюваннями кишечника, але ж ці люди мужньо справляються з болем, слабкістю, втратою крові кожен день свого життя. Для того, щоб привернути увагу до проблеми ЗЗК, а також до потреб людей, що живуть з цими захворюваннями у більше ніж 40 країнах Європи, Північної Америки, Близького Сходу та Австралії, 19 травня проводиться Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника. Символом підтримки людей, які живуть з ЗЗК, є фіолетова стрічка, і в багатьох країнах світу організатори підсвічують фіолетовим кольором відомі пам'ятки, а також проводять різні освітні та спортивні заходи.