• 24.04.2024

Важливо зберегти здоров’я під час війни

Тра 20, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує

Війна змусила багатьох із нас пережити стрес, через психічні травмами, зіткнутися з депресією або посттравматичним стресовим розладом, відчути травматичний досвід переїздів та довготривалих поїздок у чужі міста та країни. Подібні ситуації мають негативні наслідки для психічного та фізичного здоров'я.

Дослідження показують, що в умовах стресу саме адекватна фізична активність може запобігти або посунути початок багатьох захворювань, а також надати терапевтичну допомогу людям з хронічними хворобами, які отримують лікування.

Ми мало піклуємося про своє здоров'я. Дослідження STEPS показало, що 73,3% населення не займалися інтенсивною фізичною активністю.

Щоб бути фізично активними регулярно потрібно вибрати свою інтенсивність фізичних навантажень. Які є рекомендації?

Для зміцнення та підтримки здоров'я всім здоровим дорослим віком від 18 до 65 років необхідна аеробна фізична активність.

Варто пам'ятати про активність помірної інтенсивності (на витривалість) протягом не менше 30 хвилин п'ять днів на тиждень або робити аеробні вправи високої інтенсивності мінімум 20 хвилин протягом трьох днів щотижня.

Можливі комбінації помірної та високої інтенсивності. Наприклад, людина може виконати рекомендацію, якщо буде швидко ходити протягом 30 хвилин двічі на тиждень, а потім бігати протягом 20 хвилин інші 2 дні.

Кожен дорослий повинен виконувати вправи, які підтримують або збільшують м'язову силу та витривалість щонайменше два дні на тиждень.

Існує взаємозв'язок доза-реакція між фізичною активністю та здоров'ям людини, яка бажає ще більше покращити свою фізичну форму, знизити ризик хронічних захворювань та інвалідності. Тому, якщо хочете отримати користь, можете перевищувати рекомендовану дозу фізичної активності.

Важливо не забувати про здорове харчування – це дуже важливий крок на шляху до здоров’я.

Навіть якщо ви зараз опинилися в умовах, які не дозволяють бігати на свіжому повітрі або ходити в улюблений спортзал, підіберіть для себе вправи помірної та високої інтенсивності, що можна виконувати вдома та навіть в укритті.

Рухайтеся, імпровізуйте та бережіть своє здоров’я!

Докладніше: https://bit.ly/3FZkKBs