• 24.04.2024

Тестування на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити у м.Кропивницький

Тра 20, 2022

З 16- 20 травня проводиться Європейський тиждень тестування на ВІЛ–інфекцію та вірусні гепатити

Такі ж заходи пройшли і в м.Кропивницький. Пройти тестування може кожен бажаючий безкоштовно. На початку клінічний перебіг захворювання безсимптомний, тому не виявлене своєчасне захворювання переходить в хронічну форму з ускладненням стану здоров’я, що потребує тривалого лікування.

У інтерв'ю Суспільному, головна санітарна лікарка області Надія Оперчук повідомила що епідемічна ситуація з ВІЛ – інфекції/СНІДу в Кіровоградській області, як в цілому в Україні залишається напруженою, але контрольованою. Щорічно збільшується кількість виявлених та зареєстрованих інфікованих і хворих на ВІЛ/СНІД. Станом на 1 травня 2022 р. в області на диспансерному обліку  перебуває 3406 ВІЛ – інфіковані особи, проти 3486 за аналогічний період у 2021 р. Протягом 4 місяців 2022 року в області зареєстровано 70 нових випадків  ВІЛ – інфекції проти 76 за аналогічний період 2021 року.

Нагадуємо:

  • Своєчасне тестування на ВІЛ–інфекцію та вірусні гепатити передбачає своєчасну діагностику та адекватне лікування.
  • Своєчасне лікування.Антиретровірусна терапія є обов’язковою, оскільки призводить до суттєвого зниження захворюваності та смертності, пов’язаних з ВІЛ. Люди, що живуть з вірусом (ЛЖВ), які вчасно розпочали лікування, живуть повноцінним життям.