• 26.04.2024

21 травня – Міжнародний день чаю

Тра 21, 2022

Міжнародний день чаю (англ. International Tea Day) — неофіційне свято, яке відзначається щорічно 21 травня з ініціативи Організація Об'єднаних Націй від 21 грудня 2019 року. Є робочим днем.

Раніше це свято відзначалося 15 грудня у країнах-виробниках чаю, як наприклад Індія, ШріЛанка, Непал, В'єтнам, Індонезія, Бангладеш, Кенія, Малаві, Малайзія, Уганда і Танзанія.

Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі. Мабуть, тому, що цілі свята несуть значну соціальну і економічну складову, дата пала на 15 грудня, що прозоро вказує, що чайна галузь змушена боротися з безліччю проблем, які потрібно вирішувати зараз, щоб це не призвело до подій, аналогічних тим, що відбулися 16 грудня 1773. Також 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії».

Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Чай є одним з найстаріших напоїв в світі і самим споживаним напоєм в світі. Міжнародний день чаю - це прекрасна можливість відзначити культурну спадщину, користь для здоров'я і економічне значення чаю. Оскільки свято міжнародне, його по-різному відзначають на різних континентах. Найбільш широко його святкують в таких країнах: Бангладеш, Індія, Індонезія, Уганда, В'єтнам, Малайзія, Непал, Китай, Кенія, Росія. У всіх цих країнах в тій чи іншій мірі розвинене чайне виробництво.

Сьогодні багато любителів чаю крім «заварки» додають в улюблений напій імбир, спеції, лимон або часточки апельсина. Деякі варять чай на молоці ... Багато країн мають свої традиції чаювання, але незмінно одне - чай ​​продовжує залишатися одним з найулюбленіших напоїв на землі.

Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано не мало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. І «День чаю» є чудова можливість згадати про них і приєднатися до численних привітань на адресу всіх тих людей, хто весь цей час працює над тим, щоб у нас на столі був цей чудовий напій.

З Днем чаю!