• 28.03.2024

Як харчуватися під час війни

Тра 20, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Війна змусила багатьох людей покинути свої домівки. За даними ООН, станом на 2 травня 2022 року, з України виїхали близько 6 млн осіб. Здебільшого це жінки, діти, люди похилого віку, люди з інвалідністю, люди з хронічними захворюваннями та особи, які безпосередньо постраждали від насильства.

Вимушене переселення стає однією з причин, яка суттєво впливає на зміну харчових звичок. Це часто призводить до зниження споживання фруктів, овочів, цільного зерна та горіхів, тоді як споживання продуктів, багатих на цукор, жири та сіль збільшується.

Це є основною проблемою.

Щоб подолати негативні впливи на здоров’я, яке і так страждає від стресу, пов’язаного з війною, варто покращити своє харчування.

Ділимося порадами:

Прагніть до здорової ваги, контролюйте калорійність своєї їжі.

Будьте фізично активні щодня. Навіть за умов війни можна знайти спосіб залишатися активним.

Використовуйте принцип тарілки здорового харчування. Пам'ятайте, що білки, вуглеводи та жири однаково важливі, але раціон має бути збалансованим.

Щодня включайте до їжі різноманітні цільнозернові злаки. Принаймні половина всіх вуглеводів повинна надходити від цільнозернових продуктів.

Намагайтеся їсти різні фрукти та овочі. Половину вашого добового раціону має складати рослинна їжа. За день необхідно спожити 5-6 порцій овочів та фруктів. Одна порція фруктів може складатися з одного середнього яблука або одного мандарина. Одна порція овочів включає один помідор чи дві невеличких морквини, чи одну склянку подрібненої свіжої білокачанної капусти.

Вибирайте фрукти та овочі різних кольорів. Не забувайте включати до раціону зелень.

Дотримуйтеся правил харчової безпеки, що включають й особисту гігієну. Якщо ви не можете часто мити руки водою з милом, використайте антисептик зі вмістом спирту не менш як 60%. Мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо не маєте такої можливості, протріть їх серветкою з антисептиком. Не зберігайте відкриті консерви та готову їжу поза холодильником. Уникайте придбання домашніх консервацій, віддавайте перевагу консервам промислового виробництва. Здуття кришки, помутніння або зміна кольору вмісту банки з консервами означають, що їх не можна вживати. Пийте воду лише з безпечних джерел.

Дотримуйтеся дієти з низьким вмістом тваринних жирів та помірним вмістом загального жиру. Жир може швидко дати відчуття насичення, але не забезпечить організм усім необхідним. Як приклад – замініть м’ясні консерви на рибні.

Намагайтеся замінювати частину тваринного білка рослинним. Замість м'ясних консервів віддайте перевагу консервованим бобовим. Якщо є можливість готувати, чудовим вибором буде сочевиця, вона швидко та легко готується та містить багато білка.

Молочні продукти є необхідним компонентом раціону в будь-якому віці. Збільште споживання знежиреного або нежирного молока та молочних продуктів, таких як кефір, сметана, йогурт, сир тощо.

Споживайте різноманітні білкові продукти, як-от морепродукти, нежирне м'ясо та птицю, яйця, квасолю та горох, соєві продукти, несолоні горіхи та насіння.

Пийте більше чистої води, надавайте перевагу несолодким напоям та продуктам, щоб зменшити споживання цукру.

Вибирайте та готуйте продукти з меншим вмістом солі. Споживайте не більше 5 грамів — це приблизно 1 чайна ложка солі на день.