• 24.04.2024

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

Бер 22, 2018

  24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Цього дня більше ста років тому, у 1882-му році, німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Щороку хвороба забирає життя майже півмільйона людей, абсолютна більшість з них – жителі країн, що розвиваються.

   

  Для зниження рівня захворюваності туберкульозом в світі ВООЗ прийнята програма, яка передбачає покінчити з цією хворобою до 2035 року. Проте поки що Україна перебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої до ліків форми. Захворюваність – і нові випадки, і рецидиви – щорічно становить близько 67,0 на 100 тисяч населення.

  За даними ВООЗ ситуація з захворюваністю туберкульозом в світі пригнічує.

  “Із туберкульозом ситуація є досить контрольованою, але вона серйозна, – визнають в Центрі громадського здоров’я МОЗ України. – Головною проблемою є мультирезистентний туберкульоз – із множинною стійкістю до існуючих ліків.

  Мікобактерією ТБК в Україні інфіковано до 98% населення. Але лише в 10% (з інфікованих) протягом життя розвивається захворювання. Причини – ослаблення імунітету, стресові ситуації, або-ж тривале спілкування з хворим ТБК.

  Близько 20% випадків захворювань на ТБК в Україні не виявляються вчасно, що є фактором розповсюдження ТБК.

  ВООЗ віднесла Україну до третьої категорії країн (це країни з високими показниками захворюваності), хоча рівень захворюваності на ТБК в Україні (всі форми активного ТБК на 100 тис. населення з року в рік знижується). Аналогічна ситуація спостерігається і по Кіровоградській області.

  Захворюваність за минулий рік туберкульозом органів дихання в області дещо вище ніж в 2016р., але за останні роки спостерігається тенденція до зниження захворюваності. По зрівнянні з загальнодержавними показниками область з третього місця (2015р.) перемістилась на четверте після Одеської, Херсонської та Київської областей.

  Найвищі показники захворюваності на ТБК органів дихання в 2017 році були в Знам’янському районі, Олександрівському, Долинському, Онуфріївському, Новоукраїнському, Петрівському, Кіровоградському та Добровеличківському районах. Найнижчі показники в Компаніївському районі, Голованівському, Світловодському, Гайворонському та Вільшанському районах.

  Що ж потрібно робити, щоб уберегти себе від захворювання? Насамперед, це здоровий спосіб життя, адже зловживання алкоголем, тютюнопаління значно ослаблює захисні сили організму (імунітет). Потрібно уникати контактів, особливо довготривалих, з хворими так званими відкритими формами туберкульозу, коли збудник в значних кількостях потрапляє в повітря і, відповідно, до здорової людини. Обов’язково треба робити щеплення, яке проводиться в дитячому віці. При можливості щорічно потрібно проходити флюорографічні обстеження, але не рідше одного разу на три роки.

  Слід пам’ятати, що туберкульоз зараз можна вилікувати. І чим раніше розпочати, тим успішніше буде лікування.

  Обов’язковою умовою є те, що при наявності хоча б однієї з ознак захворювання потрібно негайно звертатись до лікаря: кашель понад два тижні, довготривала підвищена температура тіла, затруднене дихання, біль в грудях, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, особливо вночі. Слід також мати на увазі, що на початкових стадіях хвороби кашель може бути відсутній.

  Не слід боятися пройти своєчасне лікування. Тим більше, що лікування туберкульозу в Україні безкоштовне.

  Будемо виконувати ці умови і вбережемо себе від достатньо серйозного захворювання.

Зав. відділення ОНІ                                                                                        Ф. Чорний

 

 

              Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 064 Переглядів