• 28.03.2024

Серцево-судинні захворювання

Тра 24, 2022

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань - це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. Кожен вид захворювань серця має різні симптоми, хоча багато серцевих проблем можуть мати однакові прояви. Ваші симптоми залежать від виду і тяжкості того, що відбувається з Вашим серцем.

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ХВОРОБИ СЕРЦЯ?

Потрібно постійно піклуватися про себе і своє серце і їсти те, що корисно.

Щоб серце було здорове, рекомендується їсти якомога більше риби, овочів і фруктів.

Хліб з висівками, боби, квасоля, соя, баклажани і свіжа зелень пов’язують холестерин і виводять його з організму - тому вони повинні бути завжди на столі.

Особливо корисні сухофрукти, в першу чергу - курага. У ній багато калію, який вкрай необхідний для нормальної роботи серця. Так само бажано відмовитися від гострої, солоної, жирної їжі. Вона взагалі, така їжа, не корисна, хоча й смачна.

Лікарі говорять, що при схильності до хвороб серця, особливо якщо є родичі, які страждають від серцево-судинних захворювань, потрібно обмежити вживання молока, сметани, яєць, майонезу, вершкового масла, ікри, жирного сиру.

Профілактика

Основною профілактикою хвороб серця можна вважати фізкультуру зі спортом.

Одним з кращих засобів профілактики хвороб серця є плавання.

Це, практично, єдиний вид спорту, який, по-перше, змушує всі м’язи працювати, а по-друге, завдяки правильному диханню допомагає серцю працювати в природному режимі без перевантажень.

Кардіологи радять займатися бігом підтюпцем. Не лінуйтесь бодай 10-15 хвилин робити ранкову гімнастику.

Уникайте недосипання.

Частіше бувайте на свіжому повітрі.

Режим харчування, боротьба зі шкідливими звичками.

Потрібно уникати стресів. Якщо ви людина вразлива і легко ранима — приймайте м яке заспокійливе, уникайте людей, які вам неприємні, не вступайте в конфлікти і суперечки. Більше відпочивайте, читайте, відвідуйте вистави, концерти, тобто насолоджуйтесь життям, і Ви навчитеся бачити в ньому якомога більше хорошого. 1 тоді сердечні справи вас будуть хвилювати тільки в контексті кохання.

В організмі багато парних органів, а серце - на самоті. Бережіть серце!