• 25.04.2024

Міжнародний день розсіяного склерозу

Тра 25, 2022

Щорічно в останню середу травня відзначається Міжнародний день розсіяного склерозу, встановлений Міжнародною федерацією товариств розсіяного склерозу з метою інформування та об’єднання національних і регіональних організацій з проблем розсіяного склерозу.

Розсіяний склероз – автоімунне прогресуюче захворювання, пов’язане з дегенерацією мієліну (захисної плівки нерва), вражає зоровий нерв, головний та спинний мозок. Організм виробляє антитіла на власну нервову систему, що пошкоджує та руйнує мієлін. Цей процес порушує взаємозв’язок між мозком та іншими частинами тіла. Зрештою пошкоджуються і самі нерви, а це незворотний процес, що призводить до порушення основних функцій людини – пересування, координації, чутливості, зору.

Найчастіше хвороба вражає жінок та осіб працездатного віку (21 - 45 років). Найвища захворюваність – серед представників європеоїдної раси, що живуть в помірному кліматі. В усьому світі налічується близько 3 млн хворих на розсіяний склероз. За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні на розсіяний склероз хворіють понад 18 тисяч осіб. Понад 60% пацієнтів з цією хворобою протягом 20 років стають недієздатними.

Симптоми розсіяного склерозу різняться в залежності від ступеня і місця пошкодження нервової системи. Серед них: оніміння або слабкість однієї або кількох кінцівок, часткова або повна втрата зору, двоїння в очах, поколювання або біль у різних частинах тіла, проблеми з координацією рухів або невпевнена хода, підвищена втомлюваність, запаморочення. У декого розсіяний склероз прогресує дуже повільно, в деяких випадках руйнування мієлінових оболонок відбувається дуже швидко, людина за короткий час втрачає здатність рухатися, говорити, взаємодіяти з оточуючим світом.

Діагностика розсіяного склерозу на ранніх стадіях є складною, оскільки симптоми захворювання можуть з’являтися і зникати, іноді навіть на місяці. Для встановлення диференціального діагнозу хворому необхідно зробити магнітно-резонансну томографію, пройти дослідження, проконсультуватись у вузьких спеціалістів. Сучасні препарати дозволяють запобігти загостренню захворювання, змінити перебіг хвороби та полегшити її симптоми. Одночасно з лікуванням таким хворим необхідно вести здоровий спосіб життя, уникати стресів, переохолоджень, не перегріватись (протипоказане довготривале перебування на сонці, прийом гарячих ванн, споживання гарячого чаю, засмага, відвідування солярію чи теплих країн). Також корисними будуть заняття фізкультурою та коригування свого раціону харчування. Адже від зміни способу життя залежить пом’якшення проявів хвороби, тривалість ремісії (відновлення певних функцій організму).

Нагадуємо: якщо ви помітили симптоми захворювання - зверніться до сімейного лікаря. При своєчасній діагностиці та лікуванні з хворобою можна успішно боротися.