• 24.04.2024

28 травня – Міжнародний день активних дій за жіноче здоров’я або Міжнародний день здоров’я жінок

Тра 28, 2022

Міжнародний день активних дій за жіноче здоров’я або Міжнародний день здоров’я жінок відмічається з 1987 року, адже турбота про жінку – впевненість у майбутньому. Будь-яку проблему зі здоров'ям легше попередити, ніж лікувати. МОЗ рекомендує всім щорічно проходити визначення гостроти зору у офтальмолога і слуху у отоларінголога.

З огляду на поширеність ендокринопатій в нашій країні, раз в 2 роки проходити УЗД щитовидної залози, гормональне обстеження. Рекомендується щорічно відвідувати стоматолога.

Часом хвороба виникає через незалежні від людини обставини: вік, спадковість, екологія, вроджена схильність, збіг обставин. Ігноруючи сигнали нашого організму і перші ознаки порушення його роботи, можливо спровокувати більш важкий перебіг хвороби надалі. Будь-якій пацієнтці не варто забувати про періодичні огляди мамолога, гінеколога за місцем проживання – вони мають бути свідомими, необхідними, бажаними – від цього залежить не тільки здоров’я репродуктивної системи жінки, але і організму в цілому.

Перший візит до гінеколога варто зробити в підлітковому віці відразу після першої менструації. Це не означає огляд. Це може бути розмова чи пояснення певних процесів в організмі, консультування про перший секс та його наслідки, як захистити себе від інфекцій, як обрати контрацепцію. Відвідати гінеколога необхідно також після початку статевого життя, після зміни статевого партнера. Якщо дівчину нічого не турбує, то регулярні огляди проводяться з 15-16 років. В разі появи скарг до лікаря слід звернутися відразу, не займатися самолікуванням. У підлітковому віці, пременопаузальному, менопаузальному кардинально змінюється гормональний фон, а це непростий етап в житті і його необхідно періодично контролювати лабораторними методами, тому візит до гінеколога 1 раз на рік цілком виправданий. Обов’язково спостерігатися у акушера-гінеколога під час вагітності. Якщо вагітність планується, то перед зачаттям теж слід побувати в жіночій консультації. Після пологів рекомендується відвідати гінеколога через 1,5-2 місяці, якщо немає скарг, а якщо є, то відразу.

Основна мета оглядів (навіть якщо вас нічого не турбує) – профілактика онкологічної патології, інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), у тому числі ВІЛ/СНІДу. Якщо жінка здорова і не має проблем з менструальним циклом, то відвідувати лікаря необхідно не рідше одного разу в три роки. Огляд охоплює цитологічний мазок для виявлення атипових клітин шийки матки – ПАП-тест, аналіз виділень на флору. Під час прийому лікар проводить пальпацію молочних залоз з метою ранньої діагностики патологічного процесу в грудях. Жінки до 40 років в профілактичних цілях раз в 2 роки мають проходити УЗД молочних залоз, що є цілком безпечною діагностикою стану грудей. Жінкам старше 40 років необхідно раз в 2 роки проходити не тільки УЗД, а і мамографію (рентген молочної залози), так як ризик онкологічної патології грудей після 40 років виростає в рази. Як УЗД, так і мамографія проводятья на 7-8 день менструального циклу, гормональне обстеження – на 2-3 день циклу. Сприяти збереженню репродуктивного здоров’я жінок та сімейних пар можливо шляхом покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам. Консультування з цих питань проводять як сімейні лікарі, так і акушери-гінекологи.

Нагадуємо про те, що правильний догляд за собою і своїм здоров’ям, здоровий спосіб життя, своєчасне проходження профілактичних оглядів – запорука міцного здоров’я та бездоганного зовнішнього вигляду в будь-якому віці. Сучасна медицина та тенденція зростання в суспільстві свідомого прийняття здорового способу життя сприяють підвищенню тривалості життя, покращенню його якості.