• 23.04.2024

День захисту від Сонця

Тра 27, 2022

27 травня відзначають День захисту від Сонця. Свято призначене для привернення уваги людей до згубного впливу сонячних променів на здоров'я шкіри людини. Адже ультрафіолетове випромінювання не лише провокує появу пігментних плям, висипань, фотостаріння, але й може призвести до смертельного захворювання – раку шкіри.

Саме тому індустрія краси подбала про належний захист шкіри від Сонця. Аби уникнути всіх негативних наслідків, достатньо правильно і регулярно користуватися сонцезахисними засобами.

У нашій шкірі є клітини-меланоцити, які виробляють пігмент меланін. Власне, меланін і захищає наш організм від ультрафіолету: завдяки йому шкіра виконує захисну функцію й оберігає від UV-випромінювання.

Що менше меланіну в шкірі, то більше шкоди їй чинитиме ультрафіолет, тому найбільш вразливими до сонця є люди першого, другого й третього фототипу шкіри: зі світлою шкірою, волоссям та очима; часто з ластовинням. Представники цих фототипів переважно мешкають у країнах Західної, Північної та Східної Європи, тобто в місцях, де сонячного світла менше.

Розрізняють три види ультрафіолетових сонячних променів: UVA-, UVB- та UVC. UVC-промені затримуються озоновим шаром і не доходять до поверхні земної кулі. UVA та UVB доходять і чинять вплив на нашу шкіру.

UVB-випромінювання – світло, відповідальне за засмагу та сонячні опіки. Промені групи B впливають на ДНК меланоцитів й інших клітин шкіри, можуть викликати доброякісні новоутворення на шкірі та спричиняти ракові зміни. UVB-світло можна призупинити фізичним впливом: воно не проникає через бар’єри на кшталт стін і щільних парасольок. Найбільш активним таке світло є в літній період, особливо з 10 до 16 години.

UVA-промені не спричиняють сонячних опіків, але також можуть провокувати розвиток раку. Вони стимулюють фотостаріння шкіри – процес, який відзначається руйнацією колагену й утворенням фотопігментації. UVA-промені є активними впродовж усього року та можуть проникати навіть крізь скло, тому сховатися від них складніше.

Щоб уберегти шкіру від ультрафіолету, треба обов’язково наносити сонцезахисний засіб і в місті також. Адже, навіть якщо ви просто працюєте в офісі біля вікна, то не можете повністю сховатися від сонця.