• 29.03.2024

Профілактика меланоми під час війни

Тра 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Визнаймо, що багатьом людям зараз важко думати про своє здоров’я, піклуватися про його захист чи профілактику. Але меланома не буде чекати. Вона може розвинутися вже зараз, а ви цього навіть не помітите, хоча, можете зробити кроки, щоби запобігти цій недузі без надприродних сил.

Весною сонячних днів стає все більше. У багатьох містах України люди виходять на вулиці, гуляють або ж працюють у полі. Сонячне світло оточує нас скрізь, інколи важко від нього сховатися, якщо тільки це не укриття, в якому немає вікон.

Коли ви перебуваєте на сонці або виходите на вулицю, потурбуйтеся про захист своєї шкіри від раку. Адже саме вплив ультрафіолетового випромінювання суттєво збільшує ризик меланоми.

Як профілактувати меланому:

Уникайте сонця опівдні. Обмежуйте перебування на сонці з 10 до 16 вечора. Плануйте активності в інший час доби. Якщо ви не маєте такої можливості, тоді захистіть свою шкіру!

Користуйтеся сонцезахисним кремом. Засіб має бути широкого спектра дії з SPF (sun protection factor) не менше 30. Рекомендують використовувати крем навіть у похмурі дні. Наносити його бажано кожні 2 години, особливо, коли ви плаваєте чи пітнієте. Нанести крем перед тим, як вийти на вулицю, займає менш як хвилину часу. У містах, де працюють аптеки та магазини, купити сонцезахисний крем можна без обмежень.

Більше одягу — більше захисту. Обов’язково прикривайте свої руки та ноги. Прикривайте голову капелюхом із широкими полями.

Носіть окуляри з захистом від UVB та UVA променів.

Попіклуйтеся про рідних! Якщо в них немає змоги купити собі крем для захисту від сонця, капелюх чи окуляри, проте вони проводять час на свіжому повітрі, подаруйте їм такий набір. Рідним приємно, а вам — спокійно.

Першими симптомами меланоми часто є зміна наявної родимки (форма, окрас, діаметр тощо). Час від часу оглядайте свої родимки на тілі, якщо помітили щось незвичне або нове — одразу звертайтеся до лікаря.

Сходіть на профілактичний огляд до дерматолога. Лікар зможе вас оглянути та дати відповідні рекомендації. Якщо ви внутрішньо переміщена особа, ви можете отримувати медичну допомогу в тому місті, куди ви тимчасово переселилися чи отримали прихисток.

Будь-яка патологія шкіри, яка швидко росте або змінюється й не зникає, незалежно від того забарвлена ​​вона чи ні, мусить бути обстежена лікарем. Маєте можливість піти в лікарню? Не нехтуйте цим!