• 19.04.2024

Нагадуємо про небезпеку ботулізму!

Бер 29, 2018

Теренами інтернету активно поширюється інформація про реєстрацію випадків захворювання на ботулізм. Так, з початку 2018 року в одній із сусідніх областей вже зареєстровані перші випадки захворювання на ботулізм.

У зв’язку з цим, з метою попередження виникнення захворювання серед мешканців області пропонуємо згадати що ж таке ботулізм і в чому його небезпека для здоров’я і життя людини.

Ботулізм – захворювання токсико-інфекційного характеру, викликане ботулотоксином який є одним з найсильніших відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу.

Мікроорганізми, збудники ботулізму – анаероби, тобто клостридії активно виділяють токсини в умовах відсутності кисню. Саме такі умови є в щільних харчових продуктах і герметично закритих банках, і особливо: в шинці, копченій та в’яленій рибі, м’ясній та рибній тушонці, овочевих консервах і грибах домашнього приготування.

Розпізнати заражений продукт практично не можливо, адже заражена токсином продукція не має видимих змін та ознак. Проте, існують деякі правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:

 

  1. В жодному разі не вживайте їжу:
  • із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
  • з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
  • з банок, які зберігаються понад один рік.
  1. Суворо дотримуйтесь рецептури приготування продуктів, а особливо температурних режимів.
  2. Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.
  3. Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Нагадуємо, що першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору:

зниження його гостроти, „туман” або „сітка” перед очима, двоїння предметів. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднене ковтання. Наявність тих чи інших симптомів залежить від кількості токсину, що потрапив до організму та клінічної форми, за якою розвивається захворювання.

Найгіршим є те, що в разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті.

Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.

Шановні мешканці області вкотре закликаємо Вас бути пильними. Дотримання нескладних правил профілактики може зберегти вам життя.

Наголошуємо на тому, що при перших же ознаках захворювання необхідно терміново звертатись за медичною допомогою!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

900 Переглядів