Щоб Ваша Пасха була світлою !


Наступної неділі православні християни відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят – Великдень. Але справжній штурм ринків і супермаркетів почнеться вже цими вихідними.

Кожен з нас починає турбуватися про те, що покласти у Великодній кошик. Щоб масова закупівля харчових продуктів не призвела до харчових отруєнь потрібно уважно підійти до їх вибору.

Є декілька секретів які має знати кожен, скуповуючи все необхідне:

  • більшість починає закупки на Великдень саме з яєць. Купуючи їх не забувайте потрясти “жовток не повинен відходити і бігати всередині яйця”;
  • не купуйте продукти на стихійних ринках, з рук, з землі, адже невідомо в яких умовах виготовлені ці харчові продукти, яку обробку вони пройшли. Можливо особа, що їх готувала є носієм тієї чи іншої інфекції;
  • купуючи свіже м’ясо потрібно пам’ятати, що воно має бути рожевого кольору, а при натисканні пальцем, не залишаючи ямки, повернутися до попереднього положення.

Та найголовніше, купуючи заздалегідь різні смаколики для пасхального кошика, не забувайте перевірити терміни придатності харчового продукту,  цілісність упаковки та наявність документів які підтверджують його якість та безпечність.

Пам’ятайте, м’ясо, яйця, шинка та ковбасні вироби належать до швидкопсувних продуктів, адже містять у своєму складі багато вологи. Тож при порушенні термінів чи умов зберігання, створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, які можуть викликати гострі кишкові захворювання та харчові отруєння. Саме тому зберігання швидкопсувних продуктів має бути лише в холодильних камерах з дотриманням температури, що зазначена на упаковці.

Також, потенційну небезпеку становлять салати заправлені майонезом, заливні, паштети та інші страви, які готуються з запасом.

Окремим питанням можна виділити підготовку “символу” цього свята, а саме різноманітно оздобленим яйцям. Зараз же, все частіше, у кошик кладуть саме писанки, мальованки та яйця в різнокольорових наклейках. Тож потрібно правильно підійти й до вибору фарби для яєць. Найбільш простий, приємний і найголовніше безпечний спосіб «нарядити» яйця – це застосування натуральних барвників. Наші прабабусі фарбували яйця тільки відварами лушпиння цибулі, листя дерев, буряку. За допомогою натуральних барвників можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів.

В той же час будьте обережними під час розговіння, адже Великому святу Великодню передувало 40 днів найсуворішого у році Великого посту. Пам’ятайте про власне здоров’я та про можливе загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.