• 19.04.2024

Український тиждень імунізації

Кві 10, 2018

            З 2005 року, за ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, одночасно із проведенням Всесвітнього тижня  імунізації (щорічно,  в останній тиждень квітня) аналогічні заходи проводяться і в Україні.

             У 2018 році Український тиждень імунізації триватиме  з 24 по 30 квітня.

             Тема цьогорічного тижня імунізації – «Наш спільний захист, #ВациниДіють».     

        Мета заходу – підкреслити необхідність активізації зусиль щодо імунізації по усьому світу, зокрема показати яку роль у цьому може зіграти кожна людина – від донора до рядового члена суспільства.

         Для виконання цієї мети уряди країн повинні застосовувати сили та засоби для імунізації населення, лікарі та громадські активісти – пропагувати вакцинацію, а звичайні люди – вакцинуватися та піклуватися про вакцинацію членів своєї родини.

         З метою популяризації заходів імунопрофілактики лікарі епідеміологи  Державної  установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» пропонують батькам, керівникам закладів освіти, підприємств, установ та організацій проведення лекцій (бесід).

         У разі бажання отримати інформацією з питань вакцинації просимо звертатися за телефонами: +380552-37-32-82 (Ланкмілєр Тамара Володимирівна), +380522-33-03-57 (Дьяченко Наталія Григорівна) у робочі дні з 8 до 16 години або надсилати свої питання на електронну адресу kirolc.epid@ukr.net.

                Довідкова інформація:

         Відповідно до чинного в Україні Календаря профілактичних щеплень  (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року                 №595 у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня      2014 року №551) планові профілактичні щеплення проводяться проти  10 інфекційних захворювань:

  • Гепатит В
  • Туберкульоз
  • Дифтерія
  • Правець
  • Кашлюк
  • Гемофільна інфекція (Хіб-інфекція), яка в багатьох випадках є причиною захворювань на менінгіти та пневмонії
  • Поліомієліт
  • Кір
  • Епідемічний паротит
  • Краснуха.

          Крім щеплень від зазначених 10 інфекцій, які є обов’язковими,  існують також види вакцин проти інших інфекцій, вакцинація якими показана при ускладненнях епідемічної ситуації або проводиться за особистим  бажанням. 

              Наприклад: вакцинація проти грипу перед початком сезону, вакцинація проти гепатиту А у разі виникнення спалахів цієї інфекції, вакцинація проти менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій та вітряної віспи, ін. 

          Вакцинації проти жовтої лихоманки, кліщового енцефаліту, вірусного гепатиту А підлягають особи, що виїжджають в країни неблагополучні з цих інфекцій, де ці щеплення є обов’язковими.    

            Інформацію про наявність вакцин для проведення профілактичних щеплень згідно Календаря можна отримати у закладі охорони здоров’я за місцем проживання.

             

        

              Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

839 Переглядів