• 23.04.2024

На Кіровоградщині кожна друга проба колодязної води з перевищеним вмістом нітратів

Бер 22, 2017

На виконання постанови головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010 №16 “Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей”, з метою вивчення стану забруднення грунтових вод Кіровоградщини нітратами фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» протягом 2016 року проводились вибіркові моніторингові дослідження питної води з громадських колодязів. Дослідження з індивідуальних колодязів проводились за заявами власників на платній основі.

За результатами лабораторних досліджень відомо, що дві третини досліджених проб води з громадських та індивідуальних колодязів області не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, а саме 1213 із 1915 досліджених проб (63%), в т.ч. 61% за вмістом нітратів (1173 проби з відхиленням).

В т.ч. з громадських колодязів за санітарно-хімічними показниками досліджено 762 проби питної води, із них кожна друга проба з перевищенням – 404 проби, або 53%, при середньому показнику по Україні 20%.

Крім того, половина (49,5%) досліджених проб води з громадських колодязів області не відповідає вимогам за вмістом нітратів, що на 35,5% більше ніж показник в цілому по Україні – 14%.

Найбільш високий показник невідповідних проб за вмістом нітратів спостерігається в Гайворонському – 86%, Онуфріївському – 83% та Новомиргородському – 80% районах. Показник невідповідних проб вище середньообласного спостеріається в Знам’янському – 78%, Вільшанському – 73%, Олександрівському – 67%, Добровеличківському – 61%, Петрівському – 56%, Олександрійському – 54% районах та м.Олександрія – 68%.

З індивідуальних колодязів за санітарно-хімічними показниками було досліджено 1153 проби води із яких 809 були з відхиленням від нормативів 70% (при середньому по Україні – 26%), крім того у 796 досліджених пробах був перевищений вміст нітратів, що становить 69% (показник по Україні — 23%).

100% досліджених проб води з індивідуальних колодязів на території м.Олександрія, а також Олександрівського, Новгородківського, Долинського та Бобрнецького районів має перевищений вміст нітратів.

Вода індивідуальних колодязів з відхиленням від нормативу також спостерігається на території Устинівського району – 97%, Благовіщенського – 88%, Добровеличківського – 82%, Маловисківського – 76%, Новоукраїнського та Голованівського – 75%, Компаніївського та Знам’янського – 73%, Гайворонського – 72% районів.

Довідково:

За даними ВООЗ забруднена питна вода викликає 70-80% всіх наявних захворювань, які на 30% скорочують тривалість життя людини, а з цієї причини захворює більш 2 млрд. людей на Землі, з яких 3,5 млн. вмирає (90% з них становлять діти молодше 5 років).

Важливим є те, що деякі хімічні речовини (зокрема, нітрати) навіть при високих концентраціях ніяким чином не змінюють органолептичні властивості води (смак, запах, мутність, прозорість). Єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень.

Звертаємо увагу на те, що лабораторії ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» акредитовані та атестовані на дослідження питної води, в т.ч. із колодязів.

Запрошуємо власників перевірити якість води в них, щоб запобігти можливим негативним наслідкам, пов’язаних з водою.

Будьте здорові, пийте воду належної якості!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

958 Переглядів