• 24.04.2024

Перевірка води в річках Кропивницького на наявність збудника холери

Чер 15, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю телеканалу TTV, де розповіла як у Кропивницькому ведеться дослідження річок на наявність збудника холери.

Холера – це особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке може викликати важку гостру водянисту діарею із сильним зневодненням. Вона вражає як дітей, так і дорослих, й може вбити протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах.

За словами Надії Оперчук - з 1 червня в Україні розпочато підвищений моніторинг нагляду за холерою. Якщо буде зафіксовано хоча б підозра на випадок хвороби, запуститься система реагування, яка дозволить швидко її локалізувати.

Наразі фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» вже провели моніторингові дослідження води поверхневих водойм в обласному центрі (місця масового відпочинку населення: Новомиколаївський, Ковалівський (дитячий) та пляж у Міському саду). Результати досліджень усі негативні - холерний вібріон в усіх 3-х досліджених зразках не було виявлено.