• 20.04.2024

ДЕНЬ БАТЬКА

Чер 19, 2022

В Україні День батька – молоде свято і його популярність тільки набирає обертів. Тому кожна дитина цього дня може по-своєму віддати шану своєму батькові, адже насамперед важлива увага.

В Україні офіційне вшанування татусів відбувається саме в перший місяць літа. Відзначати його почали зовсім нещодавно – з 2019 року.

Три роки тому в травні Кабінет міністрів схвалив указ президента "Про День батька". Днем свята було визначено третю неділю червня. Його було запроваджено з метою "забезпечення сприятливих умов для всебічного розвитку сім'ї як основи суспільства", а також "підвищення статусу чоловіка як батька в процесі виховання дітей".

Таким чином, у 2022 році День батька припадає на 19 червня. Свято бере свій початок з 1900-х років. Мешканка США Сонора Додд (до заміжжя – Смарт) після свята Дня матері запропонувала проводити відповідне вшанування татусів. Зробила вона це, вважаючи, що роль тата в сім’ї не менш важлива за материнську. До того ж таким чином вона хотіла висловити вдячність своєму батькові, котрому довелося самому виховувати шістьох дітей після смерті їхньої матері.

У цей день прийнято всіляко вшановувати батьків, казати їм теплі слова та дарувати подарунки, висловлюючи любов і вдячність.

У багатьох країнах світу існує традиція в День батька носити троянди на одязі: білі – якщо помер, червоні – якщо тато живий.

Крім того, сім’ї збираються разом за вечерею або вибираються на природу, щоб відзначити свято пікніком.

Звісно ж, цього дня діти вітають своїх татусів. Хлопчики та дівчатка, зокрема, можуть вручити подарунки, зроблені власноруч. Дорослі обов’язково навідують своїх татусів, влаштовують із ними домашні обіди.