• 19.04.2024

ВІЛ-інфекція: дані за травень 2022 року

Чер 20, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформацію

У травні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 1 030 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 273 пацієнтів діагностовано СНІД, а 89 людей померли від СНІДу.

Шляхи інфікування ВІЛ в Україні у травні 2022 року:

гетеросексуальний — 692;

гомосексуальний — 28;

​​ парентеральний — 308;

вертикальний — 118**;

невідомий — 1.

* Без урахування даних Харківської області за травень 2022 року, а також АР Крим — із 2014 року і частин територій Донецької та Луганської областей — із 2015 року.

** Більшість із них (близько 98%) після 18 місяців не матиме ВІЛ-інфекції.

Людям, які живуть з ВІЛ, важливо отримувати антиретровірусну терапію та не переривати лікування, інакше вірус зможе адаптуватися до компонентів ліків і стати невразливим до них. Так він знову почне розмножуватися і вражати імунну систему. Тому АРТ необхідно приймати щодня протягом усього життя! ​​Усе про це https://arv.phc.org.ua/

Якщо через бойові дії пацієнти виїхали із місця, де постійно проживають, у тому числі за кордон, вони можуть отримати антиретровірусну терапію та іншу медичну допомогу!

Допомогти у пошуку клініки допоможуть онлайн-сервіси:

онлайн-платформа https://findart.phc.org.ua

чат-бот для пошуку АРТ у Телеграмі: https://t.me/HIV_AIDS_bot

сайт сервісу HelpNow: https://helpnow.aph.org.ua

чат-бот сервісу HelpNow у Телеграмі: https://t.me/helpnowbot

продовжує працювати гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІДу: 0 800 500 451

Ці ресурси допоможуть людям, які живуть з ВІЛ, знайти АРТ там, де вони зараз — в Україні або за кордоном. Фахівці Центру громадського здоров’я регулярно оновлюють дані про заклади, що працюють.