• 24.04.2024

Результати ентомологічного моніторингу з метою визначення циркуляції збудника кліщового бореліозу (хвороби Лайма) на території Кіровоградської області

Чер 20, 2022

Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжується проведення ентомологічних обстежень територій області з метою визначення заселеності кліщами місць масового перебування людей, їх відлову та дослідження на збудники хвороби Лайма.

На усіх обстежених територіях були виявлені кліщі.

Усього, з початку проведення ентомологічних обстежень у 2022 році фахівцями установи відловлено та в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій досліджено 510 екземплярів кліщів, із яких у 99 екземплярах (19,4%) виявлені збудники кліщового бореліозу (хвороби Лайма) - Borrelіа  burqdorferi.

За останній тиждень досліджено 23 екземпляри кліщів, шо відловлені з територій області та 14 екземплярів, які були зняті з мешканців  Кіровоградщини в травматологічних пунктах під час звернення за медичною допомогою. Усі проведені дослідження на цьому тижні мають негативний результат - збудник кліщового бореліозу у всіх досліджених екземплярах кліщів не виявлений.

За останній тиждень в області зареєстровано 4 випадки захворювання на хворобу Лайма та один випадок підозри на це захворювання.

Усього з початку поточного року в області лабораторно підтверджено діагноз «Хвороба Лайма» у 5-ти хворих.

Довідково: лабораторія особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» приймає видалених живих кліщів для дослідження на збудники хвороби Лайма щодня, з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 15-30 за адресою: м. Кропивницький, вул. Пушкіна, буд. 40/9 (роб.тел. 330061).

Із пам’яткою щодо заходів профілактики хвороби Лайма можна ознайомитись за посиланням: http://labcentr.kr.ua/?p=21830.