• 19.04.2024

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Чер 22, 2022

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Це день початку війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця. З метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941- 1945 років, їх подвигу та жертовності, на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань , указом Президента України 17.11.2000 року, установлено День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, який відзначається щорічно 22 червня. Цього дня на будинках та спорудах органів та установ державної влади приспускається Державний прапору України із чорними стрічками.

Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про воїнів-визволителів, які вигнали ворога з нашої землі та здобули перемогу. У цей день ми згадуємо тих, хто загинув на полі брані, кого нацисти замучили в концентраційних таборах. Ми вшановуємо фронтовиків, трудівників тилу, вдів і дітей війни, усіх тих, хто день за днем наближав Велику Перемогу.

Цього скорботного дня схилимо голови у хвилині мовчання перед пам’яттю мільйонів полеглих воїнів, невинних жертв, чиє життя забрала війна.

Ми сумуємо за всіма, хто ціною свого життя виконав святий обов'язок, захищаючи в ті суворі роки нашу Вітчизну.

Сьогодні знову сини та доньки українського народу зі зброєю в руках боронять рідну землю від агресора, захищають територіальну цілісність і незалежність України, нашу свободу, наше майбутнє.

Вічна пам'ять загиблим.  Честь і слава героям!