• 28.03.2024

Всесвітній день вітіліго

Чер 25, 2022

З 2011 року світова спільнота відзначає Всесвітній день вітіліго. День 25 червня було обрано на відзначення пам’яті про всесвітньо відомого співака Майкла Джексона, який страждав на цю недугу. Понад 100 мільйонів людей у світі страждають від вітіліго та стають жертвами дискримінації через це захворювання.

Основна мета заходів, що проводяться з ініціативи Фонду Досліджень Вітіліго (VR Foundation), полягає в підвищенні поінформованості щодо захворювання, поліпшенні якості життя хворих.

Вітіліго – (лат. vitiligo – надшкірна хвороба, лишай) хронічне захворювання, при якому спостерігається поява різних за формою і розміром білих ділянок депігментації шкіри, які можуть поширюватись і зливатись. Це захворювання не є вродженим і може розпочатися у будь-якому віці, але в 70% випадків – до 20 років. Вітіліго розвивається внаслідок втрати функції меланоцитів утворювати меланін – особливу речовину, від якої залежить забарвлення тканин. Вирішальну роль у виникненні вітіліго відіграють порушення діяльності нервової та ендокринної систем. Хвороба не завдає особливого дискомфорту, однак викликає проблеми психологічного характеру, часто вводить хворих у стан постійної психічної напруги, тому при лікуванні необхідно враховувати роль психологічних чинників.

Вітіліго важко піддається лікуванню і вимагає індивідуального підходу, спрямованого на усунення нервово-ендокринних розладів. Ризик розвитку хвороби можна знизити, забезпечивши правильне харчування і спокійну атмосферу вдома (психоемоційні стреси вважаються однією з причин, що провокують розвиток захворювання). Харчування обов'язково має включати продукти з високим вмістом вітамінів Е, В, С. До них відносяться: петрушка, селера, гречана каша, інжир, плоди шипшини, сир, яловичина і креветки. Людям з вітіліго не рекомендується перебувати на відкритому сонці: уражені місця на шкірі можуть згоріти значно швидше. Через ризик появи опіків на незахищених ділянках шкіри необхідно користуватися сонцезахисним кремом, проте наносити його постійно не рекомендовано – присутній ризик того, що в процесі нанесення крему може погіршитися перебіг захворювання.

Офіційне визнання на міжнародному рівні є першим кроком у профілактиці захворюваності, поліпшенні лікування та догляду при вітіліго відповідно до сучасного розвитку медицини.