• 18.04.2024

26 червня – Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу

Чер 26, 2022

Сьомого грудня 1987 року Генеральна Асамблея ООН  прийняла рішення щороку 26 червня відзначати день боротьби зі зловживанням наркотиками й їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність по створенню міжнародного співтовариства, вільного від зловживання наркотиками.

Наркоманія – стан, що характеризується патологічним потягом до різних психоактивних речовин, зміною толерантності (збільшення дози споживання), розвитком психічної та фізичної залежності, а також вираженими медико-соціальними наслідками. В теперішній час, широке поширення в світі отримали синтетичні наркотичні речовини, які виробляються і потрапляють в тіньовий обіг в обхід чинного законодавства. За оцінками ООН, число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 млн. осіб (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими з кожним днем. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Поширення наркотиків серед неповнолітніх викликає особливу тривогу: 60% хлопчиків – підлітків та 20 % дівчаток у віці 14-17 років хоча б раз пробували наркотичні речовини.  Це і наркоманія, і токсикоманія, і тютюнокуріння, зловживання ліками, енергетичними напоями, алкоголем, тощо. Тільки 2% наркозалежних виліковуються, 98% - гинуть. Термін життя наркомана, який систематично вживає наркотики, становить не більше 5 років. Наркомани в 89% випадків заражені гепатитом, в 80% випадків – ВІЛ, 54% – венеричними захворюваннями.

В Україні формування та забезпечення реалізації державної політики з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також координації діяльності органів, що здійснюють таку протидію, проводить Державна служба України з контролю за наркотиками. Наркоманія залишається важливою соціальною і медичною проблемою, оскільки наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство. Основна мета профілактики наркоманії є формування у населення і, особливо, у молоді активної життєвої позиції неприйняття вживання наркотиків. Велике значення має організація дозвілля підлітків, створення умов, що забезпечують корисне проведення вільного часу.