• 26.04.2024

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Чер 22, 2022

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – високо контагіозна вірусна хвороба, яка може проходити у тварин як гостро так і хронічно без симптомно, характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів. Відмічається висока летальність серед свиней. Лікування та специфічної вакцинопрофілактики цього захворювання немає.

В господарствах, де виникли випадки захворювання африканською чумою, всіх свиней знищують безкровним методом. Трупи вбитих та загиблих свиней, залишки кормів, дерев’яний матеріал, інвентар спалюють.

Для людини африканська чума свиней не є небезпечною. В світі не зареєстровано жодного випадку захворювання людей на цю хворобу. В природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти як домашні, так і дикі свині будь-якого віку.

 Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при сумісному утриманні їх з інфікованими тваринами. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів є одним з факторів поширення хвороби.

Механічними переносниками можуть бути птиця, люди, домашні і дикі тварини, паразити (окремі види кліщів, воші), які були в контакті з хворими тваринами та загиблими свинями.

Інкубаційний період від 2 до 6 діб. Вірус африканської чуми дуже стійкий в зовнішньому середовищі. При температурі -30 -60 оС залишається життєздатним від 6 до 10 років, в трупах свиней вірус зберігається до 10 тижнів, в м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, в грунті – 190 днів, в замороженій туші  – до кількох років.

З метою координації дій із локалізації та ліквідації спалахів АЧС на місцях проводяться засідання державних надзвичайних комісій з визначення межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

З метою  недопущення поширення африканської чуми свиней з неблагополучних пунктів необхідно чітко дотримуватись рекомендацій та рішень Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій до зняття карантину та обмежень на відповідній території.