• 18.04.2024

24 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Бер 23, 2017

         Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке є важливою проблемою як міжнародної, так і національної охорони здоров’я багатьох країн. Актуальність цієї проблеми зросла в останні роки в зв’язку зі стабілізацією і навіть деяким збільшенням захворюваності на туберкульоз, зумовленими епідемією СНІДу, погіршенням екологічного стану, збільшенням соціально дезадаптованої групи населення.

         Туберкульоз викликають мікобактерії туберкульозу. Це захворювання передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз у більшості випадків переважно вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.

         Кожен має знати про основні симптоми захворювання:

  • кашель, що триває понад 2-3 тижні

  • підвищена температура тіла понад 7 днів

  • слабкість, поганий апетит

  • безпричинна втрата маси тіла

  • підвищена пітливість, особливо вночі

  • кровохаркання

  • біль в грудях.

          Будьте пильними та звертайтеся до лікаря, якщо помітили схожі симптоми.

           Щорічна туберкулінодіагностика є найбільш дієвим методом виявлення цієї небезпечної  хвороби. Проба Манту проводиться дітям та підліткам щорічно.

         Для активної специфічної профілактики туберкульозу у дітей призначена вакцина БЦЖ. Вакцина БЦЖ представляє собою живі ослаблені (що втратили здатність викликати захворювання) мікобактерії вакцинного штаму.  Поява у щепленої  від туберкульозу дитини через 4 – 6 тижнів папули розміром 5 – 10мм, а через рік рубчика свідчить про успішно проведену вакцинацію.

         Вакцинація БЦЖ визнана основним заходом специфічної профілактики туберкульозу. Вона стимулює вироблення не тільки специфічного протитуберкульозного імунітету, але і підсилює природну стійкість дитячого організму до інших інфекцій.

         Щеплення проти туберкульозу (БЦЖ) в Україні є обов’язковим (вимоги наказу МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» та зі змінами у наказі МОЗ України 11.08.2014 № 551). Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Ревакцинація – в 7- ми річному віці.

            Епідеміологічний нагляд за туберкульозом здійснюють фтизіатрична та епідеміологічна служби з активною участю в окремих протиепідемічних заходах працівників загальної лікувальної мережі. Нагляд передбачає передусім диспансеризацію всіх хворих на активну форму туберкульозу, а також тих, хто був хворий на нього, і формування груп ризику. Нагляд включає також масову флюорографію з метою раннього виявлення хворих, щорічну туберкулінодіагностику у дітей, здійснення специфічної профілактики та санітарно – просвітню роботу.

          Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

Заступник директора                                          Оперчук Н. І.

 

Лікар епідеміолог                                                Головань А. Ю.

930 Переглядів