• 19.04.2024

23 червня – День Державної служби ООН. День Державної служби України

Чер 23, 2022

Професійне свято державних службовців, відповідно до Указу Президента України від 04 квітня 2003 року № 291, відзначається 23 червня – у День державної служби ООН, який встановлений у 2003 році на 57-й сесії Генеральної Асамблеї ООН (Резолюція № A/RES/57/277).

Державна служба регулюється Законом України «Про державну службу», що був прийнятий в 1993 році. Успішний розвиток держави, її міжнародний авторитет, конкурентоздатність, повага громадян напряму залежить від професіоналізму та високих моральних якостей державних службовців.

Державний службовець – це особа, що займає посаду в органах державної влади та отримує заробітну плату з державних бюджетних коштів. На даний час в Україні налічується близько 300 тисяч державних службовців. З цього числа майже 100 тисяч – це посадові особи органів місцевого самоврядування. Якщо подивитися на співвідношення державних службовців з населенням України, то виходить, що 0,6% всіх громадян працюють в органах держслужби. Цей показник є середнім по країнам Європи.

На даний час Державна служба займається підвищенням професійного рівня службовців та їх моральних якостей.

В цей день відзначаються найкращі представники серед державних службовців України, які щорічно обираються Національним агентством України з питань державної служби на всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець».