• 19.04.2024

Холера – особливо небезпечне інфекційне захворювання

Чер 24, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Суспільному, де розповіла про особливо небезпечне інфекційне захворювання – холеру.

Холера – це особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке може викликати важку гостру водянисту діарею із сильним зневодненням. Вона вражає як дітей, так і дорослих, й може вбити протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах.

За словами Надії Оперчук - з 1 червня в Україні розпочато підвищений моніторинг нагляду за холерою. Якщо буде зафіксовано хоча б підозра на випадок хвороби, запуститься система реагування, яка дозволить швидко її локалізувати.

Нещодавно нашим Центром були отримані нові тест-системи європейського виробника які дозволяють діагностувати понад 20 інфекційних хвороб у тому числі і холерний вібріон за 6 годин, чутливість цих тест-систем складає 96%.

Наразі фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» вже провели моніторингові дослідження води поверхневих водойм в обласному центрі (місця масового відпочинку населення: Новомиколаївський, Ковалівський (дитячий) та пляж у Міському саду). Результати досліджень усі негативні - холерний вібріон в усіх 3-х досліджених зразках не було виявлено.