• 29.03.2024

Імунізація зберігає життя.

Чер 24, 2022

В області  для своєчасного виконання заходів рутинної імунізації в повному обсязі проводяться  профілактичні щеплення дітям першого року життя, дошкільного та шкільного віку, цільовим групам дорослого населення в пунктах щеплень лікувально-профілактичних закладів.

Рутинна імунізація проводиться відповідно «Календаря профілактичних щеплень» затвердженого наказами МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 « Перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень» та від 11.10.2019  № 2070 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку протипоказань до проведення профілактичних щеплень».

В зв’язку з введенням з 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022р. № 64/2022р., надзвичайно  актуальними постають питання повноти обсягу профілактичними щепленнями підлеглого контингенту Кіровоградської області та внутрішньо переміщених осіб, прибулих з інших територій.

На сьогодення під особливою загрозою опинилися діти, які не мають необхідних профілактичних щеплень або щеплені з  порушенням Календаря – їх в Україні доволі багато. Разом із батьками вони тікають від видимої загрози - війни. Водночас є загрози невидимі. Такі інфекційні захворювання, як поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, кір, краснуха, епідемічний паротит, дифтерія, кашлюк, правець, можуть поширюватись дуже швидко і загрожувати вашій дитині.

Якщо Ви знаходитесь на території нашої області, зверніться до найближчого медичного закладу - КНП ЦПМСД, КНП АЗПСМ для надолуження графіка вакцинації.

Про наближення терміну проведення профілактичних щеплень  дітям, обов’язково повідомляють їх батьків або законних представників для надання інформованої згоди на щеплення відповідно  форми первинної медичної облікової документації № 063-2/о.

В період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців та бійців територіальної оборони і профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Для цивільного населення, існує великий ризик інфікування та розвитку правця  в період польових робіт.

З метою попередження інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, залишаються  актуальні питання імунізації в умовах війни, які є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я кожного залежить від рівня охоплення щепленнями всього населення  області .