• 25.04.2024

Психоактивні речовини

Чер 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує про психоактивні речовини.

? Психоактивні речовини — це речовини, які при прийомі або введенні в організм впливають на психічні процеси, наприклад, сприйняття, свідомість, пізнання або настрій та емоції.

☝️ До психоактивних речовин, окрім наркотиків, відносять також алкоголь та нікотин.

Термін «психоактивний» не обов’язково означає, що речовина викликає залежність, а в повсякденному житті ми часто застосовуємо більш зрозумілі словосполучення, як-от «вживання наркотиків», «вживання речовин» або «зловживання речовинами».

❗Виробництво, розповсюдження, продаж або використання багатьох психоактивних речовин у немедичних цілях контролюється або заборонено законом.

Психоактивні речовини мають різні ступені обмеження доступності, залежно від ризику для здоров’я та терапевтичної корисності, і класифікуються відповідно до ієрархії розміщення у списках контрольованих речовин як на національному, так і на міжнародному рівнях. (https://bit.ly/3A41MJe)

Світовий ринок незаконних наркотиків досить важко оцінити, однак за окремими даними цифра може сягати до 400 мільярдів доларів на рік — це вище за ВВП деяких країн світу?.

Проблема вживання наркотиків на глобальному рівні поглиблюється з кожним роком насамперед через незаконне культивування та вирощування речовин. ☝️ Зокрема, за останнє десятиліття задокументовано глобальне збільшення площ вирощування опіумного маку. У 2020 році виробництво опіумного маку склало 7410 тонн. Афганістан, М’янма та Мексика — країни, які концентрують 96% усього світового виробництва опіуму. (https://bit.ly/3xRjyN1)

Виробництво кокаїну у 2019 році становило 1784 тонн. Згідно з оцінкою попиту на європейських ринках витрати на кокаїн у 2020 році становили 10,5 мільярдів євро. Це приблизно третина загального ринку, що робить кокаїн другим за поширеністю наркотиком.

Однак, якщо говорити про розміри вилучення, то перше місце займає канабіс. Він лідирує в загальній кількості наркотиків, які перебувають у незаконному обігу в усьому світі.

Основним трендом у європейському регіоні було збільшення попиту на MDMA та метамфетамін.

Класифікація психоактивних речовин: https://bit.ly/3ndWvqX

Більше про залежність від психоактивних речовин і як її подолати: https://bit.ly/3xX7Alb

#CareInCrises #WorldDrugDay

1 285 Переглядів