• 19.04.2024

Кожна дитина має право на захист від поліомієліту

Кві 23, 2018

         Поліомієліт – це небезпечне високо заразне захворювання, що спричиняється вірусом поліомієліту.

         Доки вірус поліомієліту продовжує існувати хоча б в одній точці світу, заразитись ним ризикують усі, хто не має повного курсу щеплень, незалежно від місця проживання. Інфіковані вірусом люди подорожують світом та контактують з іншими. Вірус не зважає на кордони, соціальний статус і матеріальні статки.

         Вірус передається під час контакту, через немиті руки, побутові предмети та іграшки, які забруднені калом або слиною інфікованого.  Вірус також може потрапити у воду та їжу, якщо інфіковані не дотримуються правил особистої гігієни.

         Після потрапляння в організм та розмноження у кишечнику, вірус вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті.  І хоча лише у 1 дитини з 200 інфікованих виникає параліч, каліцтво від поліовірусу залишається на все життя, а 5-10% паралізованих помирають внаслідок ураження дихальних м’язів.

         Будь-яка не вакцинована дитина, або щеплена не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику, може стати жертвою вірусу та становить реальну небезпеку для інших дітей.

         Найчастіше поліомієліт вражає дітей віком до 5 років, але захворіти можуть усі невакциновані – і дорослі і діти.

         У 2010 році у Таджикистані був зареєстрований спалах поліомієліту внаслідок якого померло 26 людей, у тому числі 21 дитина. Всього під час спалаху було інфіковано 400 дітей, із яких 170 залишились паралізованими.

         У 2013 році циркуляція «дикого» поліовірусу була виявлена на півдні Ізраїлю а потім і по всій країні.  Запобігти виникненню паралітичних форм захворювання на поліомієліт дозволили високі рівні охоплення вакцинацією населення проти поліомієліту та проведення додаткової двораундової кампанії імунізації усіх дітей віком до 9 років.

          В Україні у червні-липні 2015 році був зареєстрований спалах поліомієліту в Закарпатській області. Причиною спалаху була безпідставна відмова батьків від вакцинації дітей. На паралітичну форму поліомієліту захворіли дві не вакциновані проти поліомієліту дитини віком 4 роки та  10 місяців.

         Для подолання цього спалаху та запобігання подальшому розповсюдженню інфекції на території України з жовтня 2015 по лютий   2016 року була проведена додаткова імунізація всього дитячого населення країни, проведено три тури (раунди) імунізації вакциною ОПВ.

         Людство до сьогоднішнього дня не винайшло ліків від поліомієліту. Єдиним захистом від цієї страшної хвороби залишається вакцинація.

          Вакцинація проти поліомієліту Згідно Календаря профілактичних щеплень входить у перелік обов’язкових щеплень та проводиться дітям тричі: у віці 2, 4 та 6 місяців,  після цього діти отримують три планові ревакцинації: у віці 18 місяців, в 6 та 14 років. 

                  Проти поліомієліту існує та застосовується два типи вакцин:

  1. Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ)– містить убиті віруси поліомієліту та забезпечує гуморальний імунітет (присутність антитіл до вірусу у крові).

              Вакцина ІПВ вводиться шляхом внутрішном’язової ін’єкції та може застосовуватись окремо, як моновакцина, або у складі комбінованих багатокомпонентних вакцин (від кількох хвороб одразу).

              Цей вид вакцини застосовується для проведення перших двох щеплень планової вакцинації проти поліомієліту та у випадках коли є протипоказання до застосування вакцини ОПВ (для дітей з імунодефіцитами, ВІЛ-інфікованих та тих дітей, що живуть у оточенні ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД).

Решта щеплень проводиться оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

  1. Оральна поліомієілтна вакцина (ОПВ), застосовується перорально: дві каплі вакцини у ротову порожнину.

         До складу цієї вакцини входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цьому виду вакцини формується місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає розповсюдженню вірусу в разі його потрапляння в організм.  Це вкрай важливо для подолання можливих спалахів поліомієліту.

         На сьогоднішній день вкрай важливо, щоб в Україні продовжувалася вакцинація із охопленням не менше 95% дитячого населення.  Але через низькі рівні охоплення вакцинацією за останні роки, Україна віднесена до небагатьох країн у світі з високим ризиком виникнення спалаху поліомієліту.

         Користуючись нагодою, а саме початком Українського тижня імунізації,   лікарі епідеміологи звертають увагу батьків щодо необхідності вакцинації дітей, у т.ч. проти поліомієліту.

         Безпечні та ефективні вакцини проти поліомієліту існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від цієї страшної хвороби.

      На будь-які питання стосовно вакцинації проти поліомієліту можна отримати відповідь звернувшись до свого дільничного педіатра (сімейного лікаря), або до лікаря-епідеміолога, надіславши питання на електронну адресу kirolc.epid@ukr.net чи зателефонувавши за номером: 0522-37-32-82   (в робочі дні з 8 до 16 години).

         Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

851 Переглядів