• 28.03.2024

Як перемогти проблему поганого сну в умовах війни

Чер 30, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Unicef Ukraine інформує:

? Зараз, через постійний стрес в умовах війни та зміну звичного способу життя, ще більше людей зіштовхнулися з проблемами сну. Також це один із дуже частих запитів, з якими приходять на групи підтримки «Поруч».

‼️ Якщо людина довго не спить, вона виснажується, зокрема знижується концентрація уваги, фізичної активності, погіршується стресостійкість, розумова працездатність, накопичується роздратованість і втома.

? Відчуваєте, що складно засинати, переконайтеся, що це не пов’язано зі станом вашого здоров’я та/або прийманням ліків (за потреби зверніться до лікаря). Також спробуйте дотримуватись наступних рекомендацій:

1️⃣ Обмежте потік новин та доступ до гаджетів за дві години до сну. Відкладіть телефон та не сидіть за комп’ютером. Краще не обговорювати складні ситуації та напружені події дня – відкладіть це до ранку.

2️⃣ Підготуйтеся до сну та організуйте простір. Не переїдайте, натомість випийте теплої води або теплого чаю. Вимкніть світло, побудьте в тиші.

3️⃣ Відстежуйте думки. Уявіть, що ви на пероні, а ваші думки – це потяги, які проїжджають повз, не затримуйтесь на них, помічайте та відпускайте. Якщо погані думки не полишають вас, спробуйте уявити своє безпечне, особливе місце, в якому вам добре, там вас оточують приємні речі, запахи, люди.

4️⃣ Розслабте ваше тіло, зробіть декілька релаксаційних вправ.

Сядьте зручно, обіпріться спиною, прислухайтесь спочатку до звуків, які на відстані від вас, а потім – до звуків, які поруч з вами; далі перемістіть фокус вашої уваги на ваше дихання, відчуття в тілі: уявіть, що ваше тіло наповнюється теплим променем і розслабляється, відпускаючи напругу і втому.

Запаліть свічку, дивіться на полум’я, намагаючись не моргати, до стану, коли очі почнуть сльозитись, потім закрийте очі, накривши їх подушечками долонь.

5️⃣ Створюйте ритуали. Виходьте на вечірню прогулянку, дихайте свіжим повітрям або займіться йогою. Пригадайте три найприємніші моменти дня, від яких вам захочеться посміхнутися тощо.

Якщо хочете дізнатися більше інструментів для заспокоєння, долучайтесь до проєкту психологічної підтримки «Поруч» — https://poruch.me/.

508 Переглядів