• 19.04.2024

Амебіаз та його профілактика

Чер 28, 2022

Амебіаз або амебна дизентерія – це інфекційне паразитарне захворювання, яке викликається найпростішими мікроорганізмами - Entamoeba histolytica та характеризується широким спектром клінічних проявів: від безсимптомного перебігу до тяжких кишкових і позакишкових уражень. Виникає як у дітей, так і дорослих.

Амебіаз широко розповсюджений серед населення країн з жарким кліматом. У країнах Центральної та Південної Америки, Африки та Азії поширеність Entamoeba histolytica серед населення досягає 50%, з них у 10–20% хворих амебіаз перебігає симптоматично. Існує асоціація між клінічними проявами амебіазу та географією: наприклад у Єгипті частіше виявляють амебний коліт (амебна дизентерія), амебіаз печінки переважає в Південній Африці.

В Кіровоградській області, як і в Україні в цілому, реєструються спорадичні випадки амебіазу з кишковими проявами (амебної дизентерії). За 2021 рік було виявлено 9 осіб інвазованих Entamoeba histolytica. Всі виявлені хворі своєчасно проходять лікування, стійкі вогнища паразитарної інвазії не формуються.

Джерелом інфекції  при амебіазі є людина, що виділяє цисти E. histolytica. Найбільш епідеміологічно небезпечні носії амеб, а також реконвалесценти гострого кишкового амебіазу і хворі на хронічну форму амебіазу, які можуть виділяти з фекаліями цисти амеб багато років.

Інкубаційний період триває від одного тижня до трьох місяців. Зараження амебіазом відбувається при заковтуванні цист Entamoeba histolytica з контамінованими водою чи їжею, особливо овочами, фруктами, зеленню, через брудні руки. Переносниками цього захворювання можуть бути мухи та інші побутові комахи.

Клінічні ознаки амебіазу різноманітні та зазвичай проявляються у формі загального нездужання, зниження апетиту, нудоти, почуття важкості в епігастрії, іноді короткочасного болю у животі, метеоризму, діареї, в подальшому можуть з’являтись домішки крові у випорожненнях та втрата маси тіла (схуднення).

Основним методом лабораторної діагностики кишкового амебіазу, який дозволяє на 100% визначити протозойну інвазію, є мікроскопічне дослідження випорожнень кишковика (калу). У вогнищах інвазії важливо проводити скринінг (лабораторне обстеження) на амебіаз усіх членів родини або співмешканців, які проживають разом з хворим на амебіаз (вторинна профілактика).

Дослідження на амебіаз можна провести на базі ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ» у бактеріологічній лабораторії (м. Кропивницький, вул. Тобілевича, 24)

Загальні правила профілактики амебіазу:

  • не пити воду з річок, ставків та інших незнайомих джерел;
  • пити кип'ячену воду, так як хлорування не знищує цисти амеб;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • миття і обов'язкове оброблення окропом зелені, овочів, фруктів, які вживаються в їжу сирими, в салатах, особливо це стосується екзотичних, завезених з тропічних країн;
  • винищувати мух, боротися зі стихійними звалищами;
  • не удобрювати ґрунт городів і садів нечистотами з туалетів;
  • не допускати забруднення територій стічними водами;
  • необхідно також забезпечити захист організму від несприятливих факторів: втоми, недостатності харчування і виснаження від супутніх захворювань.

При перших ознаках захворювання не зволікайте, звертайтеся до лікаря та проводьте лабораторне обстеження!