• 28.03.2024

Програми зменшення шкоди

Чер 29, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує:

Підхід зменшення шкоди в охороні здоров’я виник як альтернатива підходу, спрямованого виключно на повне утримання від вживання наркотиків. Він спрямований на тих споживачів, від яких не можна очікувати швидкої та/або повної відмови від наркотичних засобів.

? Залежність є хронічною хворобою, і, на жаль, не всі хворі можуть повністю відмовитись від вживання наркотиків.

Проте, навіть якщо вживання відбувається — можна зменшити шкоду від такого вживання, а саме в частині попередження інфекцій, що передаються через кров, таких як ВІЛ, вірусні гепатити В та С.

? Ефективність таких програм доведено в усьому світі. Так, завдяки впровадженню перших програм зі зменшення шкоди у Швейцарії, Великій Британії та Австралії вдалося знизити кількість нових випадків ВІЛ-інфекції серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно, майже до нуля.

Є п’ять основних принципів зменшення шкоди від вживання наркотиків задля профілактики:

➖ не починай вживати наркотики взагалі;

➖ якщо почав вживати, то не вживай їх ін’єкційно;

➖ якщо почав вживати ін’єкційні наркотики, тоді кожну ін’єкцію роби новими стерильними шприцом і голкою та нікому не передавай їх для повторного використання;

➖ якщо в тебе немає можливості для кожної ін’єкції користуватися новими стерильними шприцом і голкою, то використовуй свої власні шприц і голку повторно (попередньо промий їх дезінфекційним розчином), але не користуйся чужим нестерильним інструментарієм;

➖ якщо користуєшся чужим нестерильним ін’єкційним інструментарієм, то обов’язково дезінфікуй його перед використанням.

Ці принципи знає кожен соціальний працівник, який впроваджує діяльність у рамках профілактичних програм, та ділиться ними зі споживачами наркотичних засобів, згідно з принципом «рівний-рівному» під час роботи.

До комплексу профілактичних послуг належать:

? програма обміну/видачі шприців (для більшої доступності чисті шприци краще видавати, а не обмінювати);

? програма замісної підтримувальної терапії та інші види лікування наркозалежності;

? тестування на ВІЛ та консультування, доступ до антиретровірусної терапії (АРТ);

? профілактика і лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ);

? програма видачі презервативів для людей, які вживають наркотики ін’єкційно, та їхніх сексуальних партнерів;

? адресна інформація, навчання і комунікація для людей, які вживають наркотики ін’єкційно, та їхніх сексуальних партнерів;

? профілактика, вакцинація, діагностика та лікування вірусних гепатитів;

? діагностика і лікування туберкульозу (ТБ).

З 2019 року Центр громадського здоров’я успішно впроваджує програми з профілактики ВІЛ, вірусних гепатитів державним коштом у всіх регіонах країни. Ця діяльність здійснюється неурядовими організаціями, які мають досвід роботи з ключовими групами, та кожного року демонструють ефективність програми, яку ми можемо відстежити завдяки показникам виконаної роботи.

? За результатами 2021 року, у рамках діяльності профілактичних програм на території України, було охоплено 169 433 особи з представників групи людей, що вживають наркотики ін’єкційно.

Також в Україні в програмах профілактики практикується використання налоксону. Учасників програми профілактики навчають як використовувати налоксон у домашніх умовах і роздають комплекти для людей, котрі вживають наркотики, зокрема опіоїди, та інших осіб, які можуть бути свідками передозування. Завдяки такій практиці зменшується кількість передозувань серед представників групи ЛВНІ.

? Після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, ситуація з поширенням ВІЛ/СНІД почала стабільно погіршуватися з кожним днем. Тому впровадження програм зі зменшення шкоди є як ніколи важливим для ефективного подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні.

? Зі свого боку дякуємо всім неурядовим організаціям, які здійснюють діяльність у рамках програми зі зменшення шкоди в надскладних умовах, ризикуючи власним життям.

За результатами діяльності в період з 24 лютого до 1 червня 2022 року послугами профілактики ВІЛ усього було охоплено 153 749 клієнтів, серед яких 113 883 представники ключової групи ризику ЛВНІ.

#CareInCrises #WorldDrugDay

726 Переглядів