• 25.04.2024

Вакцина захистить дитину від гемофільної інфекції

Кві 25, 2018

       

         Гемофільну інфекцію (Хіб-інфекцію) викликає бактерія Haemophilus influenzae.  У назві бактерії присутнє слово – influenzae, що у перекладі означає «грип», та haema «кров», тому що цю бактерію було вперше виділено від людей які померли під час епідемії грипу, а для її розвитку і розмноження необхідна кров людини.

         Найбільш поширені і небезпечні для людини захворювання, які викликані Haemophilus influenzae типу В.  Цей вид збудника найчастіше вражає дітей віком до 5 років. Гемофільна пневмонія (за даними Бостонського університету) є другою за частотою серед всіх бактеріальних пневмоній у дітей.

         Найбільш небезпечні форми Хіб-інфекції це гнійний менінгіт та генералізована форма у вигляді сепсису (зараження крові). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від 35 до 50% усіх гнійних менінгітів у дітей до 5 років викликані саме Haemophilus influenzae,  більш вразливими з цієї вікової групи є діти від 6 до 12 місяців. Обидві форми протікають важко, мають несприятливий прогноз, можуть залишити тяжкі  неврологічні ускладнення та навіть закінчитись смертю дитини (від 10  до 30%).

         Збудник гемофільної інфекції локалізується на слизовій оболонці верхніх відділів дихальних шляхів та передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.  Джерелом захворювання як правило є хворий в активній стадії захворювання. При тісному побутовому та контакті із зараженою людиною в дитячих колективах спостерігається майже стовідсоткове інфікування оточуючих його дітей, особливо ослаблених.

         Збудник можна також виділити з носоглотки здорових людей. Здорове носійство може тривати від кількох днів до кількох місяців. В організованих дитячих колективах носіями Хіб-інфекції можуть бути до 40% дітей.

            Для лікування гемофільної інфекції застосовують антибіотики. Але останнім часом з’являються повідомлення про значне наростання резистентності збудника інфекції до антибіотиків та затяжний перебіг хвороби.

         Єдиним специфічним та надійним засобом профілактики від гемофільної інфекції є вакцинація. Вакцини проти гемофільної інфекції не містять живих мікроорганізмів, тому не можуть викликати виникнення хвороби. До проведення щеплень проти гемофільної інфекції практично не має протипоказань.

         У зв’язку з небезпекою хвороби, складною діагностикою і можливістю тяжких ускладнень, вакцинація проти гемофільної інфекції типу В  входить до переліку десяти обов’язкових щеплень в Україні та з 2006 року включена  до національного Календаря профілактичних щеплень.  

         Багато європейських країн, США, Канада та Японія проводять вакцинацію проти Хіб-інфекції вже понад 15 років та мають відчутний позитивний результат. В результаті запровадженої з 1991 року імунізації у США захворюваність дітей зменшилась у 5 разів.

         189 країн, які проводять вакцинацію проти гемофільної інфекції повідомляють про значне зниження захворюваності та кількості смертей внаслідок тяжких форм інфекції.

         Згідно із Порядком проведення щеплень Календаря профілактичних щеплень в Україні вакцинація проти гемофільної інфекції проводиться дітям тричі: у віці 2, 4 та 12 місяців.

         Проти гемофільної інфекції існують та застосовується як моновакцини (виключно проти гемофільної інфекції типу В) так і комбіновані багатокомпонентні вакцини (від кількох хвороб одразу, у т.ч. Хіб-компонент).

         Особливо небезпечна зустріч зі збудником гемофільної інфекції для дітей віком до 5 років, оскільки їх організм не здатний формувати власний адекватний імунітет до Хіб. До категорій осіб із ризиком захворіти відносяться також особи з деякими видами патології імунної системи, хронічними захворюваннями легень, хвороб крові, особи з трансплантацією кісткового мозку та інших органів.

          Користуючись нагодою, напередодні проведення Українського тижня імунізації, який у 2018 році буде проведений в період з 24 по 30 квітня,  лікарі епідеміологи закликають батьків не відмовлятися від вакцинації дітей,  у т.ч. проти гемофільної інфекції.

         Якщо дитині до 5 років не була проведена вакцинація проти гемофільної інфекції, або вона має вищевказані хвороби і через них відноситься до групи високого ризику захворювання, необхідно звернутися до дільничого педіатра або свого сімейного лікаря за порадою стосовно призначення цього щеплення.

 

 

         Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

959 Переглядів