• 20.04.2024

Лептоспіроз на Кіровоградщині

Лип 14, 2022

В області зареєстровано другий у поточному році випадок захворювання людини на лептоспіроз.

У важкому стані в одну із міських лікарень області поступив 49-річний мешканець Новоукраїнського району та внаслідок ускладнень цієї особливо-небезпечної інфекції чоловік помер. Діагноз лептоспірозу померлому підтверджено сучасним методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) на базі лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Фахівцями установи проводиться епідеміологічне розслідування із лабораторними методами досліджень з метою встановлення джерела інфекції та шляхів її передачі. Ймовірним місцем інфікування розглядається місцевий ставок, де напередодні хвороби перебував чоловік та мав ризик заразитись. Остаточні висновки будуть зроблені після проведення лабораторних досліджень проб води з водойми.

Як повідомлялось раніше, перший випадок лептоспірозу в області в 2022 році було зареєстровано у квітні, коли захворіла та внаслідок важкого перебігу хвороби померла пенсіонерка з Соколівської ТГ Кропивницького району.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи особливо-небезпечних інфекцій (зоонозів), що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Основний шлях зараження лептоспірозом для людини – водний, зараження відбувається при купанні та вживанні води з неблагополучної водойми. Лептоспіри з виділеннями тварин (сечею) потрапляють у воду водойм, а в домашніх мовах – на продукти харчування або у ємності із застійною водою. В організм людини збудники можуть потрапити через шлунково-кишковий тракт при вживанні продуктів, забруднених інфікованою сечею гризунів, але частіше - при купанні та риболовлі через порізи та мікротравми шкіри, слизові оболонки порожнини рота, очей і носа.

У воді відкритих водоймищ збудники лептоспірозу зберігають свою життєздатність, залежно від умов, протягом 30 днів і більше, у вологому грунті – до 3-х місяців, на зволожених харчових продуктах – декілька днів, добре переносять замороження. Проте, лептоспіри миттєво гинуть при кип’ятіні, у кислому середовищі, при потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних дезінфікуючих розчинів, швидко гинуть у морській воді.