• 18.04.2024

Профілактика гепатитами В та С в умовах воєнного стану

Лип 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує

Поранення, переливання неперевіреної крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування вірусними гепатитами В і С.

Унаслідок незахищених статевих контактів, особливо тих, які супроводжуються насильством, пошкодженням або зісковзуванням презервативу, через їхню травматичність ризик інфікування зростає.

Також йдеться про інші ризиковані ситуації, ми маємо на увазі і контакти під час професійної діяльності: медичні працівники, військовослужбовці, рятувальники можуть мати поранення або мати контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами людей із невідомим щодо інфекцій статусом.

Збільшується і кількість оперативних втручань. На жаль, вони не завжди можуть надаватись у належних умовах, що може призвести до збільшення ризику інфікування вірусними гепатитами.

Профілактика вірусних гепатитів під час війни ускладнюється тим, що бойові дії досі тривають, а отже повторюються й ситуації, де ризик інфікуватися підвищений. Тож Центр громадського здоров’я закликає:

Щепитися від вірусного гепатиту В. Вважається, що оптимальними є три- або чотиридозова схема вакцинації. Після повної серії вакцинації у більш ніж 95% дітей грудного віку, дітей інших вікових груп та молодих людей виробляються захисні рівні антитіл.

Захист зберігається щонайменше 20 років та, ймовірно, все життя. Саме тому ВООЗ не рекомендує ревакцинацію людей, що повністю завершили тридозову схему вакцинації.

Користуватися засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення.

Користуватися засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо).

Користуватися стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

Практикувати безпечний та захищений секс (із використанням бар’єрної контрацепції).

Обов'язково проходити тестування, та у разі позитивного результату — звертатись до лікаря для призначення лікування.