• 20.04.2024

Профілактика вірусних гепатитів

Лип 27, 2022

Всесвітній День боротьби з гепатитом відзначається щороку 28 липня з метою нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання. Гепатит - це запалення печінки, яка вважається хімічною лабораторією організму. Гепатит виникає внаслідок токсичного впливу на людину хімічних речовин, але, як правило,викликається вірусною інфекцією.

В Україні захворюваність на вірусні гепатити залишається проблемою і в умовах сучасності далекою від свого вирішення. В структурі інфекційної патології вірусні гепатити займають домінуюче місце як за рівнем захворюваності, так і за ступенем негативного впливу на здоров’я  населення. Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А,В і С

Відрізняє цих збудників одне від одного не лише будова і шляхи передачі, але й частота виникнення в подальшому хронічного ураження печінки, її цирозу і первинного раку. Вірусні гепатити В і С дають значно більший відсоток переходу в хронічну форму, ніж гепатит А. При гепатиті В- до 20%, при гепатиті С- до 80%. За даними ВООЗ 57% випадків цирозу  і 78% випадків первинного раку печінки  зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С.

В Кіровоградській області епідемічна ситуація  із захворюваності  на хронічні вірусні гепатити залишається нестабільною. В поточному році  зареєстровано 89 випадків захворювання із яких 68- ВГС та 21- ВГВ. Звертає на себе увагу спорадична захворюваність на гострі вірусні гепатити,- всього зареєстровано 6 випадків, так як клінічний перебіг  в гострій стадії хвороби  часто безсимптомний. Ознаки гострої форми гепатиту В це відсутність апетиту, нудота, втомлюваність, болі у животі та м’язах, пожовтіння шкіри та очей, темна сеча. Часто,особливо у дітей раннього віку, гепатит В протікає у хронічній формі,коли симптоми непомітні.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання  з ураженням печінки. Найчастіше ним хворіють діти, це типова хвороба брудних рук.   Інфікування можливе через потрапляння вірусу  у питну воду, місця купання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, білизну та інші предмети побуту.

Уникнути зараження вірусом гепатиту А можливо при суворому дотриманні правил особистої гігієни та активному впливу на шлях передачі.

Джерелом  вірусних гепатитів В,  С є хворі будь-якою формою гострого  та хронічного гепатиту В і С, а також хворі з безсимптомною формою хвороби. Останні є основним джерелом інфікування. Передаються  парентеральні гепатити вірусної природи через кров, слину, лімфу, вагінальні виділення, сперму, материнське молоко, сльози, піт та інші біологічні рідини та забруднені ними шприци і предмети побуту. Можливе зараження при проколюванні вух, татуюванні, які проводяться загальними інструментами. Крім того, передача вірусних гепатитів В та С може здійснюватись від матері до дитини під час пологів при наявності у неї в цей час вірусу в крові.

Сьогодні немає ефективного лікування від захворювання. Існуючі ліки тільки допомагають  організму боротися з вірусом.

Одним із ефективних профілактичних заходів є імунізація проти гепатиту В.

Вакцина проти гепатиту В отримала назву першої у світі протиракової вакцини. Чим раніше буде отримана вакцинація, тим вона ефективніша. Тільки введення трьох доз вакцини захищає від хвороби. Для проведення вакцинації проти гепатиту В використовуються спеціальні самоблокуючі шприци що виключають їх повторне використання. Курс вакцинації складається із трьох щеплень дітям раннього віку: перша доба життя в пологовому стаціонарі та  в 1 і 6 місяців в пунктах щеплень територіальних закладів охорони здоров’я за направленням сімейного лікаря.

Відповідно бюджетної програми «Громадське здоров’я та заходи  боротьби з епідеміями» в Україні лікування хронічних вірусних гепатитів  є безкоштовним. З метою своєчасного виявлення хворих на вірусні гепатити на початковій стадії безсимптомного клінічного перебігу проводяться безкоштовно двічі на рік Європейські тижні тестування. Разом з тим завжди є можливість за направленням сімейного лікаря обстежитись на маркери вірусних гепатитів та при необхідності своєчасно розпочати лікування.