• 25.04.2024

Нагадуємо про небезпеку ботулізму!

Лип 28, 2022

Теренами інтернету активно поширюється інформація про реєстрацію випадків захворювання на ботулізм. Так,  за шість місяців 2022 року в Україні  вже зареєстровано 52 випадки з 55 постраждалими на ботулізм, з яких 3 людей померло. У 2022 році в області випадки захворювання на ботулізм не реєструвались (в 2021 році зареєстрований 1 випадок з 1 потерпілою (Суботцівська ТГ), яка одужала).

Протягом 2020 та 2019 років випадки захворювання на ботулізм в області не реєструвалися.

У зв'язку з цим, з метою попередження виникнення захворювання серед мешканців області, пропонуємо згадати що ж таке ботулізм і в чому його небезпека для здоров'я і життя людини.

Ботулізм – це харчове отруєння,  зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулотоксин - одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3мкг. Хвороба характеризується міоплегією (біль в м’язах) та офтальмоплегією (порушення зору, двоїння предметів), парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу - бульбарним синдромом (порушення ковтання) і гострою дихальною недостатністю (утруднене дихання).

Мікроорганізми, збудники ботулізму – клостридії, які активно виділяють токсини в умовах відсутності кисню. Саме такі умови є в щільних харчових продуктах і герметично закритих банках, і особливо: в шинці, окороках, копченій та в’яленій рибі, м’ясній та рибній тушонці, овочевих консервах і грибах домашнього приготування.

Розпізнати заражений продукт практично не можливо, адже заражена токсином продукція не має видимих змін та ознак. Проте, існують деякі правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:

1.Головне – ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування.

2.В жодному разі не вживайте їжу:

  • із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
  • з банок, вміст яких має підозрілий вигляд;
  • з банок, які зберігаються понад один рік.
  1. Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб - «з рук» на ринках і вулицях.
  2. Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Нагадуємо, що першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, „туман” або „сітка” перед очима, двоїння предметів. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднене ковтання. Наявність тих чи інших симптомів залежить від кількості токсину, що потрапив до організму та клінічної форми, за якою розвивається захворювання.

Найгіршим є те, що в разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті.

Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.

Шановні мешканці області вкотре закликаємо Вас бути пильними. Дотримання нескладних правил профілактики може зберегти вам життя.

Наголошуємо на тому, що при перших же ознаках захворювання необхідно терміново звертатись за медичною допомогою!