• 20.04.2024

20 травня 2018р. Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу.

Тра 16, 2018

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день відзначався в 1983 році в Сан-Франциско, США. На той момент в світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, які пережили біль втрати рідних і друзів.

Відмічаючи  День пам’яті  померлих від  СНІДу,  активісти  привертають  увагу населення до проблеми, та влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.

За даними ВООЗ в світі до 40млн людей інфіковані вірусом імунодефіциту, з них 2млн це діти. Щорічно в світі помирають від СНІДу більше одного мільйона людей. Всього-ж за роки виявлення цього захворювання померло більше 35млн. Щогодини в світі інфікується понад 300людей, щодня помирає до 5,5 тисяч хворих СНІДом.

На жаль, епідемія ВІЛ/СНІД не оминула і Україну. Сумний відлік розпочато з 1987р., відколи епідемія унесла тисячі українців.

В Кіровоградській області кількість інфікованих ВІЛ щороку збільшується на 10-15% і становить до 0,3% від всього населення області. Найвищі показники ВІЛ-інфікованих на кінець 2017 року по Устинівському та Долинському районах. Високі показники по м. Кропивницький, м. Олександрія, Добровеличківському, Новгородківському, Новоукраїнському та Петрівському районах. Хворих на СНІД найбільше зареєстровано в Добровеличківському та Долинському районах.

Сьогодні важливо пам’ятати, що розповсюдження ВІЛ-інфекції стосується не тільки осіб, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом, чи представники нетрадиційної сексуальної орієнтації, а і звичайні люди, які займаються так званим незахищеним сексом. Акцент інфікування зараз зміщений якраз на цю групу осіб.

При підозрі на ВІЛ-інфекцію не слід впадати в паніку. Своєчасне виявлення та лікування дозволяє таким особам спокійно нормально жити та працювати.

Хоча ВІЛ не вирок, але потрібно берегти себе. Без ВІЛ життя набагато краще. Для того, щоб вберегти здоров’я потрібно користуватись засобами індивідуального захисту та хоча-б раз на рік відвідувати лікаря для обстеження на ВІЛ. В день вшанування пам’яті жертв СНІДу слід ще раз нагадати про профілактику  та попередження  цієї інфекції

 

                Завідувач відділення

                особливо небезпечних інфекцій                                                                  Ф. Ф. Чорний

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

736 Переглядів