• 25.04.2024

Вагітні українки, які через війну виїхали за кордон, можуть отримати безоплатні медичні послуги в країні тимчасового перебування.

Лип 29, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Міністерством охорони здоров’я Україні інформує

Такі послуги включають: спостереження вагітності, медичну допомогу під час пологів, післяпологовий догляд за мамою й новонародженою дитиною тощо.

Для того, щоб їх отримати вагітні українки, які звернулися за прихистком в європейській країні, мають стати на облік та/або оформити місцевий аналог української обмінної карти.

Щоб стати на облік для медичного супроводження вагітності, як правило, потрібно мати медичну страховку. Хоча в певних випадках, це не є обовʼязковою умовою. Медична допомога під час пологів та надання швидкої медичної допомоги вагітним є доступними і безоплатними навіть без наявності медичного страхування.

Стати на облік (у сімейного лікаря, гінеколога, акушера – залежить від правил конкретної країни) бажано до кінця першого триместру вагітності або щойно прибудете в безпечну країну, якщо термін вагітності вже більший.

Якщо маєте із собою медичну картку від лікаря з України з даними про вагітність та загальний стан здоров'я, результатами аналізів — перекладіть важливу інформацію й надайте спеціалісту, який вестиме вагітність. Якщо такої медичної документації немає — місцевий лікар призначить необхідні аналізи та дослідження відповідно до потреби.

Детальніше про надання медичної допомоги в країнах Європи дивіться за посиланням https://bit.ly/3PWkx5P. Наразі тут подана інформація щодо медичної допомоги вагітним (спостереження, пологи, документи для малюка) у таких країнах: Велика Британія, Іспанія, Литва, Польща, Румунія, Франція та Чехія.