• 26.04.2024

Профілактика сальмонельозу

Тра 16, 2018

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями, що називаються сальмонелами. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатись в навколишньому середовищі, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних  холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту. Соління і копчення чинять на них дуже слабкий вплив. Сальмонели тривало зберігаються у зовнішньому середовищі: у воді до 5 місяців, у м’ясі –до 6 місяців (в тушках птахів більше року), в яєчному порошку від 3до 9 місяців, на шкарлупі від 17до 24 днів, в сирах до 1 року,  у грунті до 18 місяців.

Джерелом зараження є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз  тварини, птахи,  забруднені яйця водоплаваючої птиці, гризуни.

 Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами хвороби, а  також бактеріоносії, які працюють в сфері громадського харчування, дитячих дошкільних та лікувально-профілактичних  закладах.

Щорічно в Україні реєструються випадки групових захворювань сальмонельозною інфекцією особливо під час масових заходів (весіль,свят, днів народження тощо). В нашій  області в останні роки реєструються  від 130 до 160 випадків   сальмонельозу. Захворюваність реєструється головним чином у вигляді поодиноких випадків. Трапляються сімейні вогнища з 3-4 випадками захворювання.

Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

  • мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;
  • не допускайте в житлові приміщення, особливо де зберігаються продукти залітання мух які є рознощиками збудників захворювань;
  • не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;
  • не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо вздовж автомагістралей;
  • сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;
  • при харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском;
  • в туристичних походах не вживайте воду з річок та ставків, купайтесь в призначених для цього місцях;
  • яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.

Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання –  необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.


Завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень                                  Молодченко М.П.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

911 Переглядів