• 25.04.2024

Чи на часі публічний кенселінг кальянів?|

Лип 30, 2022
🚬 Затемнене приміщення, наскрізь просякнуте густим димом, солодкуватий їдкий запах, який ще довго буде лишатися на одязі й волоссі, та музика, що вводить в транс, аби хотілося курити ще й ще. Ось така вона, псевдокультура куріння кальянів, яка набула широкого розповсюдження в Україні, а особливо серед найвразливішої категорії населення — молоді.
 
❗ За даними ВООЗ, 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. Часте вживання кальяну з тютюном може призвести до виникнення нікотинової залежності, а також шкодить серцево-судинній системі, стимулює онкологічні захворювання та негативно впливає на нервову систему. Ще один фактор ризику — питання гігієни. Кальяни не проходять повної стерилізації після використання іншою особою.
Пасивне куріння кальяну також є небезпечним для здоров'я! 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку, запаху й не затримуються водою. ВООЗ наголошує: пасивне куріння кальяну становить ще більші ризики для організму, ніж вдихання вторинного диму звичайних сигарет — фактично, кальян виділяє ті ж самі токсичні й канцерогенні речовини, проте в значно більших концентраціях.
 
✅ Тож на часі — радикальні методи боротьби з кальянною псевдокультурою. А саме — повна заборона на вживання кальянів у приміщеннях громадських та робочих місць, покликана оберігати людей від вторинного кальянного диму й запобігати згубній залежності від тютюну серед молоді.
 
✅ З 11 липня 2022 року вступили в дію норми Закону 1978-IX, який до запровадженої з 2012 року заборони куріння кальянів, тютюнових виробів та е-сигарет додав заборону вживання сигарет для нагрівання разом з пристроями для нагрівання тютюну. З повним переліком місць, заборонених Законом для куріння, можна ознайомитися за посиланням.
 
📎 Детальніше: https://cutt.ly/vKKXQPv
#NoSmokingFriendly #БезпечногоКурінняНеІснує #‎2022БезТютюну‬ #ДякуюЩоНеКурите