• 16.04.2024

Лептоспіроз

Сер 1, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Улітку, коли люди проводять більше часу біля водойм, в Україні зростає захворюваність на лептоспіроз. За 6 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 32 випадки, зокрема, 13 — у червні.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, під час догляду за хворими і інфікованими тваринами тощо.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип чи COVID-19. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Серед симптомів лептоспірозу:

висока температура;

головний біль;

озноб;

біль у м’язах;

блювання та діарея;

жовтяниця;

почервоніння очей;

висипання.

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Хвороба зазвичай починається різко з лихоманки та інших симптомів. Лептоспіроз може перетікати з першої фази з вищезазначеними симптомами до другої — більш важкої — яка може призвести до ураження нирок, печінки або менінгіту. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу недуга може призвести до смерті.

Щоб уникнути лептоспірозу:

уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі в них;

вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;

уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;

знищуйте гризунів у особистих помешканнях.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря. У разі підозри на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.