• 23.04.2024

Куріння чи здоров’я ?

Тра 17, 2018

«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум,  отупляє цілі нації»

                             Оноре де Бальзак

Кожного року 31 травня відмічається Всесвітній день без тютюну.

Тютюнопаління в наш час становить одну з найсерйозніших медико-соціальних проблем.

Всі форми споживання тютюну, а також  вплив  продуктів його згорання на тих, хто не палить (пасивне або вимушене паління), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, що спричиняються більш як 20 різними хворобами.

Більшість досліджень показали, що ризик виникнення захворювань залежить як від кількості випалюваних сигарет, так і від тривалості паління.

За оцінкою експертів ВООЗ від хвороб, пов’язаних з палінням, щорічно вмирає 4 мільйона людей у світі. Якщо ситуація з палінням не зміниться, в 2025 році щорічні втрати  будуть складати вже 10 мільйонів чоловік.

В Україні тютюнопаління є опосередкованою причиною кожного п’ятого випадку  смерті осіб віком понад 35 років.

Споживання тютюну значно впливає на стан здоров’я людини. В тютюновому димі міститься біля 4000 хімічних cполук.

Паління сигарети здійснює на організм людини негативний вплив і довгострокові ефекти. Негативний вплив полягає у збільшенні частоти серцевих скорочень на 30%, артеріального тиску – на 5-10 мм рт. ст., уповільнення периферичного кровообігу, яке спричиняє зниження температури верхніх і нижніх кінцівок. Довгострокові медичні ефекти пов’язані з смолами, які містять 43 канцерогена і спричиняють злоякісні захворювання; окисом вуглецю та окисними газами, які сприяють розвитку серцево-судинних захворювань; подразнюючими засобами і ціаністим воднем, які обумовлюють виникнення бронхіту та емфіземи. Нікотин, як такий, не відіграє провідної ролі у розвитку захворювань, однак, з ним пов’язано виникнення залежності від нікотину, яка підтримує споживання тютюну і перешкоджає відмові від паління.

Смертність від серцево-судинних захворювань серед курців в 2 рази вища, ніж серед тих, хто не палить. Паління на 30-40% обумовлює смертність від ішемічної хвороби серця.

Паління спричиняє 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% всіх випадків захворювання раком легень.

Тютюнопаління також істотно збільшує ризик розвитку інших форм рака: ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки.

Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому вони більш схильні до частих вірусних та бактеріальних інфекцій.

Паління негативно впливає на ендокринну систему, особливо жіночу. У жінок, які курять, частіше виникають аменорея, кровотечі, зниження естрогенів в крові, рання менопауза. У 15-30% жінок, які курять, діагностується дифузно-токсичний зоб.

Паління жінок під час вагітності спричиняє не тільки збільшення частоти ускладнень вагітності і випадків внутріутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, але й позначається на здоров’ї дитини протягом перших 7-9 років життя відставанням психічного і фізичного розвитку.

Кумулятивним впливом хронічної тютюнової інтоксикації є зменшення  очікуваної тривалості життя: 35-річна жінка, що палить, проживе на 5 років, а 35-річний чоловік, що палить, – на 7 років менше, ніж їх однолітки, які не палять.

Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю паління. В наш час палять 51% чоловіків працездатного віку в міській і 60% – в сільській місцевості. За 20-річний період поширеність паління серед міських жінок працездатного віку зросла від 5 до 20%.

За даними ВООЗ Україна в абсолютних цифрах знаходиться на 17 місці серед усіх країн по споживанню сигарет, що складає 1,5% всіх сигарет у світі. Якщо у всьому світі на кожну людину припадає в середньому 870 випалюваних за рік сигарет, то в Україні – 1500-1800 або біля 5 сигарет в день, тобто приблизно в 2 рази більше, ніж в середньому на земній кулі. Помірний курець щорічно витрачає на сигарети до 7200 гривень.

Тютюнозалежність – хронічне захворювання, що потребує лікування. Досвід багатьох країн, які досягли значних успіхів у зниженні захворюваності і смертності від хронічних неінфекційних захворювань, довів, що саме  зменшення поширеності паління вірогідно позитивно впливає на показники  здоров’я.

В наш час існують ефективні методи лікування тютюнозалежності, які надають реальну можливість поліпшити якість життя. До сучасних лікарських засобів терапії тютюнопаління відносяться препарати нікотин-замісної терапії (жувальна гумка, нашкірний пластир, інгалятор, назальний спрей, таблетки).

Шановні мешканці області! Бережіть своє здоров’я  та здоров’я своїх близьких. Вдихаючи тютюновий дим – вбиваєте себе, видихаючи – інших.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

2 133 Переглядів