• 24.04.2024

3 серпня – Всесвітній день кавуна

Сер 3, 2022

3 серпня в світі відзначають День кавуна. Свою історію він веде з США, де відзначається як Національний День кавуна. В честь цього важливо нагадати про користь найбільшої ягоди в світі.

Переваги кавуна

  • мало калорій. В 100г міститься всього 30 ккал. Тому що в ньому більше 90% води і близько 6% цукру від загальної маси.
  • високий рівень лікопену, який знижує ризик серцевих захворювань, і аргініну, який покращує кровообіг і зменшує скупчення надлишків жиру.
  • лікопен також має протизапальні властивості і є антиоксидантом, що нейтралізує вільні радикали.
  • містить холін, що пригнічує хронічні запалення
  • містить волокна, що сприяють здоровому травленню
  • містить більше чверті рекомендованої дози вітаміну А, який стимулює зростання колагену і клітин еластану. Вони покращують шкіру і волосся
  • багато калію і окису азоту, що корисно для нирок
  • кавун використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї
  • сік кавуна добре втамовує спрагу при гарячковому стані.

Кавун з точки зору ботаніки – зовсім не ягода. Плід кавуна – це багатосім’яна соковита гарбузина й відрізняється від ягоди великою кількістю насіння та структурою стінок плоду.

Кавун є хорошим джерелом лікопіну — потужного антиоксиданту. Лікопін також міститься у томатах, але у кавунах його більше. Він допомагає зміцненню імунітету та сприяє підтримці нервової системи й формуванню червоних кров’яних тілець.

У кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів: B5, А, калій, мідь тощо. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка міститься в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в тілі на аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для легенів, нирок, печінки, імунної і репродуктивної системи. Також сприяє загоєнню ран.

Доведено, що кавун корисний для травлення. Він містить багато води, а також невелику кількість клітковини, і це життєво важливо для здорового травлення. Вода допомагає підтримувати ефективну роботу травного тракту, а клітковина забезпечує обсяг стулу. Якщо ви їсте фрукти, багаті як клітковиною, так і водою, це може бути дуже корисно з точки зору здорового і нормального випорожнення кишечника.