3 серпня в світі відзначають День кавуна. Свою історію він веде з США, де відзначається як Національний День кавуна. В честь цього важливо нагадати про користь найбільшої ягоди в світі.
Переваги кавуна
- мало калорій. В 100г міститься всього 30 ккал. Тому що в ньому більше 90% води і близько 6% цукру від загальної маси.
- високий рівень лікопену, який знижує ризик серцевих захворювань, і аргініну, який покращує кровообіг і зменшує скупчення надлишків жиру.
- лікопен також має протизапальні властивості і є антиоксидантом, що нейтралізує вільні радикали.
- містить холін, що пригнічує хронічні запалення
- містить волокна, що сприяють здоровому травленню
- містить більше чверті рекомендованої дози вітаміну А, який стимулює зростання колагену і клітин еластану. Вони покращують шкіру і волосся
- багато калію і окису азоту, що корисно для нирок
- кавун використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї
- сік кавуна добре втамовує спрагу при гарячковому стані.
Кавун з точки зору ботаніки – зовсім не ягода. Плід кавуна – це багатосім’яна соковита гарбузина й відрізняється від ягоди великою кількістю насіння та структурою стінок плоду.
Кавун є хорошим джерелом лікопіну — потужного антиоксиданту. Лікопін також міститься у томатах, але у кавунах його більше. Він допомагає зміцненню імунітету та сприяє підтримці нервової системи й формуванню червоних кров’яних тілець.
У кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів: B5, А, калій, мідь тощо. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка міститься в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в тілі на аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для легенів, нирок, печінки, імунної і репродуктивної системи. Також сприяє загоєнню ран.
Доведено, що кавун корисний для травлення. Він містить багато води, а також невелику кількість клітковини, і це життєво важливо для здорового травлення. Вода допомагає підтримувати ефективну роботу травного тракту, а клітковина забезпечує обсяг стулу. Якщо ви їсте фрукти, багаті як клітковиною, так і водою, це може бути дуже корисно з точки зору здорового і нормального випорожнення кишечника.